2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. július 12. 08:10

Forró hét eleje, szerdától sokfelé csapadékos napok

Az előttünk álló héten különösen fontos, hogy a mezőgazdasági munkák időzítését a várható időjáráshoz is igazítsuk, ugyanis felemás idő várható. Kedden tovább fokozódik a kánikula, a csúcshőmérséklet helyenként 36-37 Celsius fok körül alakul. Szerdára hidegfront érkezik, mely a hét második felére erős lehűlést és többfelé jelentős csapadékot hoz.

Az elmúlt napokra visszatekintve megállapíthatjuk, hogy szombaton észak felől egy hidegfront súrolta az országot. Átvonultát a legtöbb helyen csak a megerősödő szél jelezte, száraz maradt az idő. Borsod északi és keleti részén, valamint Szabolcsban azonban heves zivatarok is előfordultak néhol 20-30 mm csapadékösszeggel, viharos széllel.

A talaj felső rétegeinek nedvességtartalma így inkább már csak az előbb említett területeken, valamint a Tiszántúlon, és a nyugati határszélen alakul 50% környékén, míg az ország legnagyobb részén egyre fokozódik a szárazság, Pest megyében pl. már 30% alá csökkent. A vízhiány a 60-80 mm-t is eléri a felső 50 cm-es talajrétegben.
Kedden tehát még a nap nagyobbik részében a sokfelé zajló aratást, a barack és dinnye betakarítását nem akadályozza az időjárás (a forróságra és a nagyon erős UV-B sugárzásra fokozottan ügyeljünk). Amit csak lehet, érdemes még ebben az időben elvégezni. Estétől ugyanis a közeledő hidegfront hatására nyugaton elszórtan már egy-egy zápor-zivatar előfordulhat, majd szerdán már sokfelé lehet zápor, zivatar. A komolyabb csapadék a jelenlegi számítások szerint csütörtökön érkezik, egyes országrészekben területi átlagban 20-30 mm is hullhat. A nagyobb mennyiség a Dunántúlon és északon valószínű. Heves zivatarok is várhatók helyenként felhőszakadással, nagyobb (>2 cm) méretű jéggel, és viharos széllel. Pénteken és szombaton még előfordulhat egy-egy zápor, zivatar, de vasárnapra csökken a csapadékhajlam. A sok csapadék minőségromlást okozhat a lábon álló kalászosokban, rothadást az érésben lévő gyümölcsökben. Az északkeleti országrészben akár 4 olyan nap is előfordulhat, amikor csapadék hullhat, ez pedig a magas relatív páratartalommal párosulva a gombás megbetegedések számára kedvező lehet.
A növényvédelmi preventív kezelést is érdemes még szerdáig elvégezni. Bár napközben már kedden és szerdán is többfelé lesz erős szél, a reggeli és esti órákat még ki lehet használni. Csütörtöktől egészen vasárnapig az ország legnagyobb részén tartósan erős, helyenként viharos lesz az északnyugati, északi szél.

A csúcshőmérséklet kedden még 35 fok közelében valószínű, majd szerdán előbb csak a Dunántúlon, csütörtöktől már keleten is visszaesik, helyenként csak 20 fok közelében marad.

 

A legfrissebb előrejelzések szerint jövő hétfőre megnyugszik az idő, mérséklődik a légmozgás, visszatér a meleg, száraz, nyári idő.

A növényvédelmi, és egyéb aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett sok esetben a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzések is hasznos információt adhatnak.

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.