2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. július 8. 12:00

Ideális idő az aratásra

A szerdán átvonult hidegfront inkább csak a délnyugati országrészbe hozott helyenként számottevő csapadékot, az ország nagyobb részén csak az erős szél mutatta átvonultát. A front mögött mérsékleten meleg, nagyon száraz légtömeg érkezett térségünkbe. A következő front majd szombaton érkezik, de az is inkább csak súrolja észak felől az országot. Jelentős csapadékot az sem hoz, a péntek esti, szombati erőteljesebb gomolyfelhő képződésből az északi országrészben is csak 20-30%-os valószínűséggel alakulhat ki zápor, zivatar, másfelé a csapadéknak még ennyi esélye sincs.

A sokfelé zajló aratást, a kajszi betakarítását tehát tartósan nem akadályozza az időjárás. A maximumhőmérséklet a héten 30 Celsius fok közelében, kissé az alatt marad. Érdemes figyelembe venni, hogy ilyenkor a napi csúcshőmérséklet egy derült, csapadékmentes napon 16-17 óra körül áll be.

A levegő relatív páratartalma szombat kivételével nagyon alacsonyan alakul: napközben sokfelé 30% közelébe csökken, éjjel is csak 70-80%-ig emelkedik majd. A magas hőmérséklet, napállás és a száraz levegő miatt igen erős lesz a párolgás: szabad vízfelszínről ilyen időben napi 4-8 mm is elpárolog, de olyan, fejlődésben lévő növényállományban, amely vízzel bőven ellátott, ennek többszöröse is.

A talaj felső rétegeinek nedvességtartalma jelenleg az ország több mint háromnegyedén még meghaladja az 50%-ot, szárazabb területek főleg északon vannak, ott a vízhiány néhol 50-60 mm-nél is nagyobb a felső 50 cm-es talajrétegben. Az erős párolgás, illetve párologtatás hatására gyorsul a kiszáradás, amit agrotechnikai úton, a földfelszín fellazításával (kiskertekben kapálással) kissé lassítani lehet. A lehetőségek függvényében az azt igénylő kultúrákban ajánlott az öntözés. Egyszerre nagyobb mennyiséget juttassunk ki, legalább 20-30 mm csapadéknak megfelelő mennyiséget (20-30 l/négyzetméter), hiszen az ettől kevesebb víz, csak a talaj felső néhány centiméteres rétegét nedvesíti át, a gyökérzetig nem jut el, ráadásul a nap és a szél 1-2 nap alatt teljesen fölszárítja. Ha megoldható, akkor a gombabetegségek elkerülése érdekében a növények levélzetét ne érje víz, csak a talajt öntözzük.

Pénteken és vasárnap csak időnként élénkül meg napközben a légmozgás, de szombaton és jövő szerdán sokfelé lesz erős szél, mely a növényvédelmi munkákat akadályozhatja, illetve az érés közelében lévő baracknál gyümölcshullást okozhat.

A legfrissebb előrejelzések szerint a jövő hét elején is marad a napos, száraz idő igazi kánikulával, kedden és szerdán helyenként 35 fok fölötti csúcshőmérséklettel. Szerdára valószínű a következő hidegfront érkezése heves záporokkal, zivatarokkal, megerősödő széllel.

A növényvédelmi, és egyéb aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett sok esetben a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzések is hasznos információt adhatnak.

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.