2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. június 29. 10:00

Péter-Pál: meleg idő, a hét végén újabb zivatarokkal

Az átvonult hidegfront záporos csapadékot okozott az országban, néhol felhőszakadás méretű eső hullott, egyes területek azonban teljesen kimaradtak a csapadékból. A május óta tartó nagy különbségek a csapadék területi eloszlásában igy továbbra is fönnállnak. A talaj felső 50 cm-es rétegéből elsősorban az ország északi részén hiányzik 40-60 mm csapadék.

A keddi napos, szeles idő sokfelé ismét fölszárította a talaj legfelső rétegét és a növényzetet, így a következő napokban folytatódhat az aratás. Nyugati, délnyugati áramlással ugyanis száraz, egyre melegebb levegő érkezik fölénk, Péter-Pál-tól, az aratás hagyományos kezdetétől, szerdától visszatér a kánikula, a maximumhőmérséklet sokfelé meghaladja majd a 30 Celsius fokot. Forró napok, azaz 35 fok fölötti értékek azonban nem valószínűek. Érdemes figyelembe venni, hogy ilyenkor a napi csúcshőmérséklet egy derült, csapadékmentes napon 16-17 óra körül áll be.

A magas hőmérséklet és napállás miatt igen erős lesz a párolgás: szabad vízfelszínről ilyen időben napi 4-8 mm is elpárolog, de olyan, fejlődésben lévő növényállományban, amely vízzel bőven ellátott, ennek többszöröse is. A levegő relatív páratartalma a hőmérséklettel fordított mintázatú napi járást mutat: éjszakánként, kora hajnalban éri el maximumát, késő délután pedig minimumát. A nedvesebb talajú területeken a páratartalom a következő napokban éjjel átmenetileg meghaladhatja a 80%-ot, de zártabb növényállományban a 90%-ot is, délutánonként viszont 50% alá csökken.

A legfrissebb előrejelzések szerint csütörtöktől néhol (az ország területének öt százalékán) már előfordulhat rövid ideig tartó délutáni zápor, zivatar, majd vasárnap érkezik valószínűleg nyugat felől egy markáns frontrendszer, mely többfelé jelentős csapadékot (területi átlagban >10 mm) hozhat záporokkal, zivatarokkal és pár fokos lehűlést. A front után ismét száraz, egyre melegebb idő valószínű. Mivel különösen nyáron késhetnek a frontok az 5. napra szóló számításokhoz képest, érdemes folyamatosan nyomon követni az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseit.

Csütörtökön és pénteken sokfelé megélénkül napközben a légmozgás, erős szél (főleg a Dunántúlon) vasárnaptól valószínű. A jövő hét elejére várhatóan megnyugszik majd a légkör felettünk. Zivatarok környezetében azonban átmenetileg viharos széllökések fordulhatnak elő.

A növényvédelmi, és egyéb aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett sok esetben a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzések is hasznos információt adhatnak.

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.