2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. június 27. 14:34

Tartós eső nem akadályozza a kezdődő aratást

Bár alapvetően kedvezett az időjárás a gabona érésének az elmúlt napokban, a többfelé előforduló záporokat, zivatarokat nem egy helyen komolyabb károkat okozó felhőszakadás, jégeső kísérte. A leghevesebb zivatarok 21-én, hajnalban, délelőtt alakultak ki a keleti határ közelében, a Nyírségben hatalmas pusztítást okozó, tyúktojás nagyságú jégszemekkel járó jégeső is előfordult.

Az ország közel kétharmadán továbbra is 50% felett van a talaj felső rétegeinek nedvességtartalma, komolyabb vízhiány nem akadályozza a növényfejlődést, legtöbb növénynek, de különösen az érésben lévő gabonának kedvez a meleg, nagyrészt napos idő. Az aktuális előrejelzések szerint június utolsó, július első napjaiban az átlagosnál melegebb időjárásra, sok napsütésre számíthatunk. Tartósabban borús, esős idő nem várható, a helyenként már folyó aratást csak átmenetileg zavarhatja zápor, zivatar. A csapadékos területeken kívül főleg éjszakánként lesz erősen párás a levegő, a relativ nedvesség hajnalban sokfelé meghaladja a 80%-ot, napközben azonban legtöbb helyen 50% alá csökken.

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.