2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. április 18. 12:39

Lehűlés, néhol hajnali fagyokkal

Április első felének rendkívül enyhe, gyakran kifejezetten nyárias időjárása után a 18-ával kezdődő héten több fokos lehűlés valószínű. Ugyanakkor a hét nagy részén száraz idő lesz, tovább csökken a talaj nedvességtartalma.

Az átvonult frontok az ország nagy részén kevés csapadékot hoztak, több helyen egyáltalán nem esett. A felső talajrétegek sokfelé igen erősen kiszáradtak: 20-cm mélységig a nedvességtartalom nagy területen 30% alá csökkent. A hét végéig legtöbb helyen tovább szárad a föld, a jelenlegi számítások szerint a hét legvégén, 24-e körül, lehet többfelé eső, zápor. A magasban fölénk érkező hidegebb, nagyrészt száraz levegő hatására erősödik az éjszakai lehűlés. A hét közepén a tartósan derült, szélvédett, fagyzugos helyeken hajnalban többfelé lehet talajmenti fagy, kevesebb helyen ugyan, de néhol a 2 m-es magasságban, illetve a gyümölcsfák lombkorona szintjében is fagypont alá csökkenhet rövid időre a hőmérséklet – legnagyobb valószínűséggel csütörtökön. Fagyveszély a 25-ével kezdődő héten is lehet. Az esetleg szükséges fagyvédelmi beavatkozások időzítéséhez az előrejelzési térképek mellett hatékony segítséget jelenthetnek a tízperces mérésekből származó hőmérséklet és szél adatok. A lehűlés miatt az 5 cm-es mélységben mért talajhőmérséklet napi középértéke ezen a héten az északkeleti megyékben, 25-e után másutt is többfelé 10 fok alá csökken átmenetileg. Permetezéshez leginkább megfelelő - szélcsendes, száraz - idő, legnagyobb területen 21-én valószínű, további kevésbé szeles időszakok kiválasztásához segítséget jelenthetnek a térképes modell előrejelzések.

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.