2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. március 7. 16:14

Változékony, tavaszi idő, de kevesebb csapadék

Bár az előző napokban esett csapadék hatására összességében növekedett a belvízzel elöntött területek nagysága, voltak országrészek, ahol nem romlott lényegesen a helyzet. A felső talajrétegek igen magas nedvességtartalma sokfelé továbbra is akadályozza az időszerű tavaszi talaj-előkészítő munkákat. A földek járhatósága, művelhetősége csak a kevésbé kötött talajú, csapadékmentes helyeken javult valamelyest, főként az északnyugati megyékben.

Tartós, országos eső ugyan nem valószínű a következő napokban, az aktuális előrejelzések szerint azonban mozgalmas, változékony időjárásra van kilátás. Eleinte főleg a keleti területeken, később másutt is lehet elszórtan eső, zápor, ami többek között a lemosó permetezések szempontjából is kockázatot jelent. Ugyanakkor természetesen lesznek egy-egy adott helyen hosszabb-rövidebb esőmentes időszakok is. A korábbi heteket, illetve a februárt összességében is jellemző igen enyhe időjárás következményeként a kisebb hőigényű növények életfolyamatai beindultak, itt-ott virágzó mandulát is látni, ennek azonban az a veszélye, hogy érzékenyebbé váltak egy esetleges erősebb lehűléssel szemben. Eleinte ugyan az ország nagy részén fagymentesek maradnak az éjszakák, a jelenlegi számítások alapján azonban a hónap közepe után átmenetileg többfelé lehet hajnali fagy.   

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.