2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. február 29. 14:33

Belvízduzzasztó kora tavaszi esők

A február folyamán leesett kiadós, a sokévi átlagot 2-3-szorosan meghaladó, 60-120 mm közötti csapadék hatására az Alföldön közel ötszörösére, 70 ezer ha fölé növekedett a belvízzel elöntött területek nagysága. 

Mivel a felső talajrétegek gyakorlatilag telítettek, a lefolyástalan területeken természetes módon elsősorban a párolgás csökkenthetné a belvizet. Az aktuális előrejelzések szerint március első harmadára igen változékony, többször csapadékos időjárás ígérkezik. Az ország jelentős részén nagy valószínűséggel 20, az északkeleti megyékben 30 mm-nél is több eshet ebben az időszakban. Ennek megfelelően sokfelé tovább terjeszkedik a belvíz, a felázott talaj ott is akadályozza az aktuális kora tavaszi munkákat, ahol nem áll a víz a földön. Bár lesznek rövid csapadékmentes időszakok, amikor átmenetileg erősödik a párolgás, ebben a helyzetben nagy területen látványos változást hozó, hosszan tartó száraz, napos időjárás nem valószínű.   

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.