2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. február 8. 14:25

A kiadós februári esők növelik a belvizeket

A tél korábbi részének csapadékos időszakai után február első hete is sokfelé hozott kiadós esőt, a Dunántúl déli és Bács-Kiskun megye délnyugati tájain nagy területen 30 mm-nél is több esett. Ilyen előzmények után nem meglepő, hogy a felső 1 m-es talajréteg az ország túlnyomó részén gyakorlatilag telített, a kialakult, egyre növekvő belvizek több helyen védekezést tesznek szükségessé.

Az előrejelzések az utolsó téli hónap folytatására is jelentős mennyiségű csapadékot sugallnak. A következő öt napban (8-a és 12-e között) gyakorlatilag országszerte 10 mm-t meghaladó csapadékra van kilátás (2. ábra), és szerdán lehetnek olyan területek, ahol egy nap alatt több esik, mint a februári csapadékösszeg sokévi átlaga. Bár 20 mm-t meghaladó csapadékra (3. ábra) elsősorban a belvíz által eddig kevésbé sújtott, északi országrészben van esély, a déli tájakon a kisebb mennyiségű eső is tovább növelheti az elöntött területek kiterjedését.

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


1. ábra: Február első napjaiban a déli országrészben sokfelé hullott 20-30 mm-t meghaladó csapadék.


2. ábra: Péntek éjfélig előrejelzett csapadékmennyiség az ECMWF-EPS valószínűségi előrejelzése alapján.
Az ország északi felén lehetnek olyan területek, ahol 30 mm-nél is több csapadék hullhat 5 nap alatt.


3. ábra: A 20 mm-t meghaladó csapadék valószínűsége péntek éjfélig az ECMWF-EPS előrejelzése alapján.
Erre legnagyobb esély az északi országrészben, kiemelten az Északi-középhegység térségében van.