2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. február 1. 15:50

Kemény fagyok, hótakaró nélkül

A január utolsó hetében kezdődő enyhülés előtt, két erős lehűlést hozó, kemény fagyokkal járó hideg időszak volt az év első hónapjában. A leghidegebb napokon: január 4-5-e és 22-23-a körül főleg a keleti országrészben fordult elő -15 foknál erősebb fagy.

Legerősebb lehűlés Nógrád megyében volt, január 23-án hajnalban Mihálygergén -18,5 fokot mértek, ami összefügg az ott, akkor meglévő néhány cm-es hótakaróval. A Tiszántúl keleti része, illetve az északkeleti országrész kivételével azonban nem védte összefüggő hó az őszi vetéseket. Ahogy a hónap legalacsonyabb hőmérsékleteit mutató, mellékelt térképen is látszik, főként a Duna-Tisza köze középső részén voltak olyan hó nélküli területek, ahol -15-nál erősebb fagyot regisztráltak, ami kárt okozhatott az őszi vetésekben. A fagyérzékenyebb fásszárú növények főleg az északkeleti megyékben károsodhattak.    

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.