2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2015. október 30. 15:59

November első hetében sem várható eső, de többfelé valószínű fagy

Bár október utolsó napjaihoz hasonlóan november első hetében sem várható számottevő csapadék, a levegő magas nedvességtartalma, illetve a gyenge párolgás miatt továbbra is lassan száradnak a még betakarításra váró termények. Az őszi vetést újabb eső ugyan egyelőre nem akadályozza, de helyenként csak lassan csökken a felső talajrétegek nedvességtartalma, nehezen válik művelhetővé a föld.

Az előrejelzések szerint meglehetősen hidegek lesznek az éjszakák, sokfelé fagyni fog hajnalban, reggel. A fagyzugos helyeken, a derült éjszakákon -3, -4 fok körüli, a talaj mentén – 5 foknál erősebb fagy is lehet, a fagyérzékeny növények védelméről mindenképpen érdemes gondoskodni. Egyes fagyvédelmi beavatkozások ütemezéséhez, tervezéséhez az előrejelző szakemberek által készített prognózisok mellett segítséget jelenthetnek a térképes modell előrejelzések, a valószínűségi előrejelzések, illetve a lehűlés konkrét mértékének, sebességének meghatározásához a tízperces hőmérséklet adatok.

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.