2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2015. október 17. 18:42

A kiadós esők után lassan javulnak az őszi munkák feltételei

A kukorica, napraforgó néhol még zajló betakarítását, az őszi búza vetését és többi aktuális munkát az ország túlnyomó részén tartósan akadályozták az elmúlt időszak ismétlődő, kiadós esői. Az októberben eddig leesett csapadék mennyisége még a kevésbé csapadékos, északkeleti területeken is meghaladta az egész havi átlagos mennyiséget, a Dunántúl déli részén, nagy területen annak kétszeresénél is több esett.

 

Ennek megfelelően a talaj nedvességtartalma jelentősen növekedett, a felső rétegek telítetté váltak, a földek legtöbb helyen géppel járhatatlanok lettek. Az előrejelzések szerint a 19-ével kezdődő hét elején ismét sokfelé esővel, záporokkal kísért hidegfront átvonulása után, a hét közepétől az ország nagy részén már nem valószínű jelentősebb mennyiségű csapadék. Bár az egyre csökkenő párolgás miatt a földek járhatósága - a talaj fajtától is függően - csak lassan javul, fokozatosan kedvezőbbé válnak a szántóföldi és kerti munkák időjárási feltételei. Az éjszakák ugyanakkor hidegebbek lesznek, a hét közepétől a fagyérzékeny növényeket talajmenti fagyok veszélyeztethetik a kevésbé felhős, szélcsendes, fagyzugos helyeken. Az esetleg szükségessé váló fagyvédelmi beavatkozások ütemezéséhez, tervezéséhez az előrejelző szakemberek által készített prognózisok mellett segítséget jelenthetnek a térképes modell előrejelzések , a valószínűségi előrejelzések, illetve a lehűlés konkrét mértékének, gyorsaságának meghatározásához a tízperces hőmérséklet adatok.

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.