2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2015. szeptember 9. 16:29

Sem az érést, sem az őszi munkákat nem akadályozza tartósan az időjárás

A korábbi napok átlagosnál hidegebb időjárása után, a hét végétől fokozatos melegedésre van kilátás, a 14-ével kezdődő héten ismét a sokévi átlag fölé emelkedik a hőmérséklet. Bár lesznek felhősebb időszakok, ilyenkor kisebb eső, zápor is lehet, tartós, nagy területen kiadós eső nem valószínű.

Az aktuális munkákat, betakarást, szőlő szüretet tehát előreláthatólag tartósan nem akadályozza az időjárás, csak átmenetileg zavarhatja kisebb eső, zápor. A munkák tervezéséhez az előrejelző szakemberek által készített prognózisok mellett segítséget jelenthetnek a térképes modell előrejelzések és a valószínűségi előrejelzések. A korábbi csapadék hatására a talaj nedvességtartalma kisebb-nagyobb mértékben emelkedett, ha vannak is szárazabb területek, az ország jelentős részén sem az érési folyamatokat, sem a talajmunkákat nem akadályozza túlzottan száraz föld. A várható melegedés, a többé-kevésbé napos idő ilyen körülmények között segíti a cukrosodást.

Az időszerű munkák tervezéséhez, szervezéséhez az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.