2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2012. október 1. 12:40

Változékony, az átlagosnál melegebb idő (2012. október 1.)

Változékony, az ilyenkor megszokottnál néhány fokkal enyhébb időben volt részünk. Összességében több alkalommal, több helyen fordult elő eső, zápor, helyenként zivatar. A következő héten is folytatódik a változékony, időnként esős idő, de lesznek száraz napok is ami kedvező a kerti- és egyéb őszi munkák elvégzéséhez.

Az elmúlt héten Nyugat-Európa felett nagyrészt teknő és hullámzó frontrendszer helyezkedett el. Ez a frontrendszer több alkalommal érintette hazánk térségét, emiatt országszerte előfordult eső, zápor, helyenként zivatarok is kialakultak. Nagyobb mennyiség a nyugati és déli országrészben hullott. Emiatt az északkeleti országrész mellett már délnyugaton is a talaj felső 20 cm-ének nedvessége eléri a 80-90%-ot. Azonban a mélyebb rétegekbe továbbra sem tudott beszivárogni a néhol 20 mm-t is meghaladó csapadékmennyiség; ha megnézzük az erre vonatkozó térképeket, láthatjuk, hogy a felső 1 méter vízhiánya továbbra is mindenütt jóval 100 mm felett van, illetve az 50-100 cm közötti réteg nedvessége még mindig katasztrofálisan alacsony. Ráadásul a hét elején a fent említett frontrendszer előoldalán erős, nyugaton viharos délnyugati szél fújt, ami igen nagymértékű párolgást okozott.

Október 2-án, egy hidegfront hatására megnövekszik a felhőzet, és többfelé fordulhat elő, eső, zápor, zivatar, helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullhat, és a hőmérséklet is kissé visszaesik. Ezt követően a hét közepén újra melegszik az idő, a változóan felhős ég mellett csapadék nem valószínű, ami kedvező a kerti- és egyéb őszi idénymunkák elvégzéséhez. A jelenlegi számítások szerint a hét végén erősebb hidegfront érkezik, amelynek hatására ismét egyre többfelé alakul ki eső, zápor, megerősödik az északnyugati, északi szél, és a hőmérséklet országszerte csökken.


Készült: 2012. október 1.