2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2012. augusztus 13. 11:56

Továbbra sem várható számottevő csapadék (2012. augusztus 13.)

A múlt héten jelentősen mérséklődött a nagy meleg, de az időjárás száraz jellege nem változott. Az előttünk álló héten a hűvösebb napok után ismét melegedésre van kilátás, az északkeleti tájak kivételével az ország nagy részén továbbra sem várható csapadék.

Bár a mezőgazdaság nagyon várná, igényelné az országos esőket, záporokat, de ha megnézzük csapadékra vonatkozó térképeket, akkor megállapíthatjuk, hogy az elmúlt héten a száraz napok voltak a dominánsak hazánkban. Egy-egy napon az ország egyes részein ugyan előfordult eső, zápor, de jelentősebb mennyiségű, 10 mm-t meghaladó csapadék csak az északkeleti országrészben hullott, de ott is csak helyenként. Az elmaradás, a hiány mértékét jól mutatják a csapadékösszeg anomália térképek. A szárazsághoz ugyanakkor hazánk nagy részén az átlagot meghaladó napsütés társult, ez látható a napfénytartamot ábrázoló térképeken. A múlt héten a kánikulai meleg egy hidegfront mögött érkező hűvösebb levegő hatására jelentősen mérséklődött, a hét elején az átlaghőmérséklet még sokfelé elérte vagy meghaladta a 30 fokot, a hét végén viszont már a 20 fok alatti érték volt a jellemző. A levegő hőmérsékletének csökkenésével a talaj hőmérséklete is csökkent.

A fenti időjárási elemek döntően meghatározzák a talaj nedvességtartalmát is. Ha a felső 100 cm különböző rétegeinek nevesség térképeit sorra vesszük, akkor megállapíthatjuk, hogy az ország északi tájain kedvezőbb a helyzet, bár a nedvesség ott is 80 százalék alatt marad, de legalább meghaladja az 50 százalékot. Ugyanakkor a középső és déli tájakon a 30-40 százalék alatti értékek a jellemzők. Az elmúlt hét átlagtól elmaradó csapadék mennyisége és a párolgás miatt tovább nőtt a vízhiány a felső 100 cm-es talajrétegben, ennek év eleje óta göngyölített mértéke hazánk legnagyobb részén 110-170 mm között változik. A vízhiány pótlására ismétlődő többhetes esőkre, záporokra lenne szükség. 

Az előttünk álló héten azonban ilyenre nem számíthatunk. A hét elején még az északkeleti tájakon hullhat 5 mm-t kevéssel meghaladó csapadék, de a későbbiek során ott is és az ország többi részén is a száraz idő lesz a meghatározó. Sokat süt majd a nap, erősödik a nappali felmelegedés, a hét végén a hőmérséklet csúcsértéke ismét elérheti, és meg is haladhatja a 30 fokot.

Készült: 2012. augusztus 13.