2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. augusztus 29. 14:00

Többnyire napos, száraz, mérsékelten meleg idő

Az elmúlt napokban tapasztalt felhőtlen, száraz, meleg periódusnak egy hétfőn este északnyugat felől érkező hidegfront vet véget, melynek hatására kedden átmenetileg változékonyabbra fordul időjárásunk, többfelé lehet csapadékra is számítani, de szerdától ismét a napsütésé lesz a főszerep, melyet csak péntektől zavarnak ismét gomolyfelhők, de számottevő eső ekkor sem valószínű. A keddi hidegfront hatására több fokkal visszaesik a hőmérséklet, így a hét közepén az augusztus végén megszokott hőmérsékleti értékek várhatók, a hétvégére ismét kissé melegebb lesz.

A múlt hét közepe óta tartó száraz, meleg időjárás kedvezett a gyümölcsök érési folyamatainak, és a mezőgazdasági munkáknak is. A hőmérséklet az átlagos körül, illetve azt kissé meghaladóan alakult, de az országszerte tapasztalt felhőtlen égboltnak köszönhetően a napsütéses órák száma jelentősen meghaladta az átlagot. A múlt hét első felében sokfelé szeles, közel egy hete pedig csapadékmentes idő a talaj felső részét valamelyest kiszárította, így főként az Alföld délkeleti részén és a Duna-Tisza közének nagy területein a felső talajréteg telítettsége 80% alatti.

Alapvetően a száraz időjárás folytatódik az előttünk álló héten is, az ország nagy részén kedden sem várható jelentős mennyiségű csapadék, a Kisalföldet leszámítva főként a Dunántúlon lesznek területek, ahol egyáltalán nem fog esni. A front mögött kedden megélénkül, többfelé megerősödik az északiasra forduló szél, amely a keleti országrészben még szerdán is élénk marad. A hőmérséklet kedden és szerdán több fokkal visszaesik.

A hét közepén ismét derült idő lesz a jellemző, majd pénteken súrolja az ország északi, északkeleti részét egy gyenge hidegfront, így pénteken és szombaton gomolyfelhős, de nagyrészt napos időre lehet számítani. Eső a héten csak kedden valószínű. Többnyire száraz lesz a levegő, szerdától az ország egyre nagyobb területein csökken napközben 40% alá a páratartalom, és éjszakánként is 45-65% közötti értékek lesznek a jellemzők. Hűvösebb hajnalokra, amikor többfelé 10-12 fokig csökken a hőmérséklet szerdán és csütörtökön kell számítani, csütörtöktől melegszik a levegő, és a hét végére illetve a jövő hét elejére 28-30 fokok várhatók.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. augusztus 29.