2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2015. április 2. 16:01

Szeszélyesen változékony időjárás, néhol tavaszi fagyokkal

Egyelőre nem lesznek optimálisak a légköri feltételek az aktuális mezőgazdasági munkák szempontjából. Az áprilist gyakran jellemző szeszélyes változékonyság az idén is az időjárás fő vonása a hónap első heteiben. Az időszerű kerti és szántóföldi teendőket tartós eső ugyan előreláthatólag nem akadályozza, de záporok többször is zavarhatják.

A lemosó permetezést is gyakran nehezítheti a gyakran erős, időnként viharos szél, hosszabb ideig tartó szélcsendes időjárás az ország nagy részén nem valószínű. Ugyanakkor az átlagosnál jelentősen, sokfelé 4, 6 fokkal hidegebb időjárásra van kilátás, a kevésbé felhős, szélvédett, fagyzugos helyeken éjszakai fagyokra is számítani kell, ezért a fagyérzékeny növények védelméről – ahol erre lehetőség van - érdemes gondoskodni. Természetesen a talajhőmérséklet is csökken. Ilyen helyzetekben, a folyamatok tér- és időbeli követését hatékonyan segíthetik honlapunk agrometeorológiai oldalain is közreadott számítógépes előrejelzési térképek. Bár sokfelé volt csapadék az előző napokban, az erősödő párolgás miatt is tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága. Ahol nem esett, ott a talajfelszín erősen kiszáradt, amit a hónap elején néhol (pl. Debrecen környékén) porviharok is jeleztek.

Az időszerű munkák tervezéséhez, szervezéséhez az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.