2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2015. március 16. 13:46

Sok napsütés, csökkenő belvíz

Az ország nagy részén az átlagosnál szárazabb időjárás volt az előző hetekben, erősödött a párolgás, így a légköri folyamatok is gyorsították a belvízzel elöntött terület csökkenését.

Egy hónap alatt durván felére: 25 ezer ha alá csökkent a vízzel borított vetés és szántó terület nagysága a Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint. Legnagyobb elöntések továbbra is az Alföld déli részén vannak. Ezzel egyidejűleg a kötött talajú területeken is javult a földek járhatósága, a felső 20 cm-es talajréteg nedvességtartalma legtöbb helyen 70 % alá csökkent, kedvezőbbé váltak a feltételek az időszerű, kora tavaszi munkákhoz. Az aktuális előrejelzések szerint a következő napokban sok napsütésre, száraz időre van kilátás, csak a hónap utolsó dekádjában fordul kissé változékonyabbra az időjárás. Bár a hét közepétől várható átmeneti lehűlés hatására néhány fokkal csökken a talajhőmérséklet, a vetési mélységben tartósan nem csökken 4 fok alá.

Az időszerű munkák tervezéséhez, szervezéséhez az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.