2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. május 16. 16:18

Néhol faggyal járó, erős lehűlés után fokozatos melegedés

A Pünkösd előtt átvonult ciklon az ország túlnyomó részén jelentős mennyiségű csapadékot hozott, a korábban száraz, tiszántúli területeken is nagymértékben emelkedett a felső talajrétegek nedvességtartalma. Az utána érkező hidegfrontot 4 - 6 fokos lehűlés követte, a Pünkösd Hétfőre virradó éjszaka néhány helyen (főként az Északi középhegység völgyeiben és a Duna-Tisza köze mélyebben fekvő, fagyzugos részein) fagypont közelébe süllyedt a hőmérséklet (Mihálygergén -0,2 fokot mértek).

Bár a Pünkösd utáni napokban a magasban melegedés kezdődik, a hét közepéig még hidegek lesznek az éjszakák.  Legerősebb lehűlés kedd hajnalban várható, akkor a Nyírség és a Duna-Tisza köze mélyebben fekvő területein, illetve az Északi középhegység völgyeiben 2 m-es magasságban is kialakulhatnak -1, -2 fok körüli fagyok. A talaj mentén 2 - 3 fokkal erősebben lehűl a levegő, többfelé fagyhat. Az előrejelzések szerint hét második felében megszűnik a fagyveszély, fokozatos melegedésre, igazi késő tavaszi időre van kilátás. A sok napsütés mellett lesznek felhősebb időszakok is, az erőteljesebben fejlődő gomolyfelhőkből főként délutánonként alakulhatnak ki elszórtan záporok (legkisebb eséllyel a hétvégén), tartós, országos eső azonban nem valószínű.

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.