2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2015. március 23. 10:45

Napos, száraz idő után ismétlődő esők!

Az előző heteket az ország nagy részén jellemző, átlagosnál szárazabb időjárás is segítette a belvízzel elöntött terület csökkenését, sokfelé géppel is jól járhatóvá, művelhetővé vált a talaj. Mivel a hőmérséklet is meghaladta a sokévi átlagot, nagyrészt kedvezővé váltak a feltételek legtöbb aktuális szántóföldi és kerti munkához.

A növekvő párolgás következtében március második felében a felső 20 cm-es talajréteg nedvességtartalma az ország területének több mint háromnegyedén 50%, sőt a Nyírség nagy részén 40 % alá csökkent. Mivel tartós talajfagy sem volt, mind kézzel, mind géppel jól művelhetővé vált a föld a szántók és a kertek túlnyomó részén. Ezt a helyzetet érdemes kihasználni, mert az aktuális előrejelzések szerint március utolsó pentádjában egy mediterrán ciklon hatására változékonyabbra fordul az időjárás, az ország nagy részén több alkalommal is lehet eső, zápor, helyenként jelentős mennyiségű csapadék eshet. Az éjszakai fagyok ugyanakkor megszűnnek, a talajhőmérséklet a vetési mélységben mindenütt meghaladja a 4 fokot, sőt a hét második felében sokfelé 10 fok fölé emelkedik átmenetileg.

Az időszerű munkák tervezéséhez, szervezéséhez az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.