2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. október 6. 11:10

Nagy csapadékok már nem várhatóak, de marad a változékony őszi idő

Az utóbbi napok időjárása lényegesen hűvösebb, csapadékosabb volt az ősszel eddig megszokotthoz képest. Az eddig jellemző napos időt borongós esős váltotta egy örvénylő hideg légtömegnek köszönhetően. A talaj az ország nagyobb részén telítődött, vagy legalábbis mérséklődött a benne mutatkozó hiány az eddig lehullott csapadéknak köszönhetően.

A hét végére átmenetileg megnyugszik az időjárásunk. Változóan felhős lesz az ég, csak szórványosan várható kisebb mennyiségű csapadék, majd a jövő hét első napjaiban ismét nagyobb mennyiségre számíthatunk (5-10mm), és ez alól csak a Kisalföld lesz kivétel, ott továbbra is csak szórványos csapadék várható. A hőmérséklet némileg enyhül, a csúcsérték a hét végén 13-15 fok körül alakul, majd a hét elején újra visszaesik, akkor 10-12 fok körül alakulnak. A levegő nedvességtartalma a csapadékos időben sokfelé tartósan 80-90% fölé emelkedik. A légmozgás meglehetősen változékony lesz, de jelentős élénkülésre nem számíthatunk.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. október 6.