2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. március 29. 12:26

Melegebb idő, gyorsuló növényfejlődés

Az átlagosnál kissé hidegebb időt követően március egyre enyhébb idővel búcsúzik. Bár április első hétvégéjére egy hidegfront 5, 6 fokos átmeneti lehűlést hoz, a hőmérséklet akkor sem csökken az átlag alá. Csapadék is csak kevés helyen kíséri a frontot, többnyire kedvezőek maradnak az aktuális mezőgazdasági munkák meteorológiai feltételei. Az enyhe idő látványosan beindítja, felgyorsítja a legtöbb növény fejlődését.

Enyhék, többnyire fagymentesek lesznek az éjszakák, legfeljebb a tartósan derült, szélvédett, fagyzugos helyeken, a talaj közelében csökken fagypont alá hajnalra a hőmérséklet. A belvízfoltok ugyan sokfelé még megvannak, de tovább zsugorodnak, a talaj legtöbb helyen géppel is jól járható, művelhető. Vannak olyan területek – főként az ország északi felén – ahol 50% alá csökkent a felső 20 cm-es talajréteg nedvesség tartalma, ezeken a tájakon kifejezetten jól jönne az eső az elvetett magoknak. Ha lesznek is átmenetileg szelesebb helyek és időszakok, tartósan erős szél nem akadályozza a permetezést. A melegedés hatására a talajhőmérséklet is emelkedik, egyre többfelé meghaladja a 10 fokot.

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.