2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. május 27. 14:28

Meleg idő, záporokkal, zivatarokkal

Májusban az ország nagy részén (közel 2/3-án) az átlagosnál lényegesen több csapadék esett, és az utolsó napokban is többfelé eshet egy felettünk átvonuló hidegfront hatására. Jelentős lehűlés ugyanakkor nem valószínű, csak pár fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés. 

Az „aranyat érő” májusi esők hatása a növények dinamikus fejlődésében is megmutatkozik, ugyanakkor az aktuális munkákat sokfelé nehezíti a csapadékos időjárás. Különösen kockázatos a rendkívül gyorsan és erőteljesen fejlődő szálastakarmányok betakarítása, kevés helyen lehet a száradáshoz szükséges tartósabban napos, száraz idő. Az előrejelzések szerint június első napjaiban sem lesz ilyen szempontból zavartalan az időjárás, a több-kevesebb napsütés mellett az erőteljesebben fejlődő gomolyfelhőkből főleg délutánonként alakulnak ki többfelé záporok, zivatarok, ezek konkrét helyének és idejének előrejelzése azonban néha pár órás időtartamra is meglehetősen nagy bizonytalansággal lehetséges. A csapadék hatására párássá válik a levegő, ami kedvezőbb feltételeket teremt a gombabetegségek terjedéséhez. A növényvédelmi, és egyéb aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a radar adatok mellett sok esetben a térképes modell előrejelzések is hasznos információt adhatnak.

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.