2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. június 13. 15:32

Meleg idő, pár napos csapadékszünetekkel

Június eddigi része bőséges csapadékot hozott az ország jelentős részén, ugyanakkor az északkeleti megyékben és a Balatontól délre nagy területen kevesebb eső esett az átlagosnál.  Tartósan száraz idő a következő napokban sem várható, de néhány napos csapadékmentes időszakokra mindenképpen számítani lehet. Meleg, nyári időre van kilátás, 16-a után sokfelé 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet délutánonként.

A csapadékos időjárás hatására a talaj felső rétegeinek nedvességtartalma az ország nagy részén meghaladja a 60 %-ot, a növényfejlődést legtöbb helyen továbbra sem akadályozza jelentősebb vízhiány. Az aktuális előrejelzések szerint 15-én, illetve 19-én, 20-án lehet több helyen (egy-egy adott pontban nagyobb valószínűséggel) zápor, zivatar, egyébként kevés helyen eshet (legkisebb eséllyel 16-án). A csapadék hatására többször igen párás levegő kedvező feltételeket teremt a gombabetegségek terjedéséhez. Ugyanakkor jócskán lesz napsütés is, főleg 16-a és 19-e között. A szálastakarmányok betakarítása ennek ellenére továbbra sem kockázat nélküli, 4-5 napnál hosszabb, száraz napos idő csak kevés helyen lehet, és hogy pontosan hol azt nem lehet nagy biztonsággal előre jelezni.

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.