2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. június 6. 15:25

Medárd után ismét több helyen eshet

A Medárd (június 8.) előtti pár nap nagyrészt napos, száraz időjárása után, a hét második felében ismét kedvezőbbek lesznek a légköri feltételek záporok, zivatarok kialakulásához. Tartósan borús, esős idő ugyanakkor nem várható, minden nap lesz több-kevesebb napsütés és jelentős lehűlés sem valószínű.

Bár a szálastakarmányok betakarítását megnehezítették a korábbi hetek egymást követő záporai, zivatarai, a növények többségének azonban kedvezett a gyakran csapadékos, nyári időjárás. A hevesebb zivatarokat sajnos nem egy helyen jégeső, felhőszakadás kísérte, de ezek szerencsére csak kisebb körzetekben okoztak károkat. A talaj felső rétegeinek nedvességtartalma az ország túlnyomó részén meghaladja a 60 %-ot, a növényfejlődést nagy területen nem akadályozza vízhiány. Az előrejelzések szerint a hét második felében, egy – a Kárpát medencét észak felől érintő – hidegfront után ismét változékonyabb időjárásra van kilátás. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett többfelé, egy-egy adott helyen nagyobb valószínűséggel alakulnak ki záporok, zivatarok. A gyakran párás levegő kedvező feltételeket teremt a gombabetegségek terjedéséhez. A növényvédelmi, és egyéb aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a radar adatok mellett sok esetben a térképes modell előrejelzések is hasznos információt adhatnak.

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.