2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. november 7. 16:14

Marad a sáros idő, nehezen szárad a talaj

A hétvégén nagy mennyiségű esőt okozó frontzóna kelet felé elhagyta térségünket, mögötte a hét első felében változó nedvességtartalmú, egyre hidegebb légtömegek érik el a Kárpát-medencét, így változékony időre van kilátás a szerdai nap kivételével minden nap több-kevesebb esővel, ami nem segíti a talajok száradását. Eleinte az északi országrészben, majd a hét második felében az országban többfelé süllyed fagypont alá a hőmérséklet reggelenként, és napközben is hűvösebb lesz az ilyenkor megszokottnál.

Az elmúlt héten több napon is alkalmas volt az időjárás az őszi talajmunkák illetve a még hátralévő betakarítási munkálatok elvégzésére. Szombaton érte el nyugat felől hazánkat egy frontrendszer, melyből országszerte bőséges csapadék hullott a hétvégén, az északkeleti országrészben többfelé 40 mm-t meghaladó esőt regisztráltak, de helyenként a Dunántúlon is 30 mm-nél is több esett. Az esőzések hatására országszerte telítetté vált a talaj felső 20 cm-es rétege, de a keleti, északkeleti illetve a délnyugati országrészben egészen 50 cm-ig telített vagy ahhoz közeli állapotban van a talaj. Mikor a sár engedi, a mélyműveléses munkák során fokozott figyelmet kell fordítani az esetleges téli-tavaszi belvíz kialakulására, annak lehetőség szerinti megelőzésére a szántás mélységének optimális megválasztásával (eketalp betegség), a fölösleges csapadékot elvezető vápák, csatornák tisztán tartásával.

A folytatásban hétfőn is és kedden is délnyugat felől változó nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, így a többnyire erősen felhős ég mellett rövid időszakokra bukkan elő a nap, és kisebb eső hétfőn elszórtan, kedden többfelé várható. A héten leginkább száraz időre szerdán van kilátás, mikor hosszabb napos időszakok segítik majd a talaj átmeneti száradását, és eső is csak reggel valószínű a keleti országrészben. Csütörtöktől a hét végéig egymást érik a légörvények a Kárpát-medence fölött, többnyire sok lesz a felhő, és többfelé várható eleinte kisebb, majd péntektől egyre többfelé nagyobb mennyiségű csapadék. A jelenlegi számítások szerint a hétvégén az ország északi részén havas eső, havazás is valószínű.

A szél hétfőn délután mindenütt mérséklődik, és a hét első felében mérsékelt is marad, majd péntektől várható élénkülés, szombaton pedig a Dunántúlon és az Alföld déli részén erős északnyugati szélre lehet számítani.

A hőmérséklet az enyhe hétvége után fokozatosan csökken, és a hét nagy részén többnyire az átlag alatt alakul. Kedden az északi országrész átmenetileg derült tájain várható gyenge fagy, majd szerdától egyre többfelé kell reggelente akár -3, -4 fokos lehűlésre számítani. Napközben is 10 fok alatt valószínű a hőmérséklet, a hét második felében 3 és 8 fok közötti értékek lesznek jellemzők.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. november 7.