2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. április 4. 16:34

Kora nyárias idő után a hétvégére ismét mérséklődik a meleg

Az elmúlt napok többnyire száraz, nagyrészt napos, enyhe időjárása felgyorsította a növények fejlődését, ugyanakkor a felső talajrétegek nedvességtartalma jelentősen csökkent.

Az egyre erősebb párolgás hatására a számítások szerint a felső 20 cm-es talajrétegben az ország túlnyomó részén 50, sőt nem kis területen 40% alá csökken a nedvességtartalom, a vetési mélységben tehát sokfelé igen száraz a föld, ami nehezíti az elvetett magok kelését.  Az aktuális előrejelzések szerint tartós országos eső ugyan továbbra sem valószínű, de egy hidegfront hatására a hét második felében – főként pénteken – többfelé lehet záporeső, zivatar. A kezdeti nyárias időt követően ismét hét végére hoz a front 5 – 6 fokos átmeneti lehűlést. A hét legvégén, jövő hét elején hidegebbek lesznek ugyan, de többnyire fagymentesek maradnak az éjszakák, legfeljebb a tartósan derült, szélvédett, fagyzugos helyeken, a talaj közelében csökken fagypont alá hajnalra a hőmérséklet. A talajhőmérséklet az 5 cm-es mélységben még a lehűlés után, a kevésbé enyhe északi tájakon is 10 fok felett marad, délen sokfelé a 15 fokot is tartósan meghaladja.

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.