2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2012. október 22. 14:00

Kiadós csapadék, majd fagy várható (2012. október 22.)

Az elmúlt héten az átlagosnál melegebb időben volt részünk. Különösen a hét második felében tapasztalhattuk meg a „vénasszonyok nyarát”. Azonban a heti előrejelzés gyökeresen megváltozó időjárásról szól.

Múlt hétfőn és kedden mediterrán ciklon alakította időjárásunkat, amelyből sokfelé esett kiadós mennyiségű eső. A csapadék mennyisége a Dunántúlon egy-két megyényi területen a 20 mm-t is elérte. Szerdától azonban a napsütésé volt a főszerep, a hőmérséklet csúcsértéke országszerte 20 fok fölé emelkedett. Hatására a dunántúli megyékben többé-kevésbé telítettnek mondható a talaj felső 20 cm-es rétege. Ugyanakkor az Alföldet továbbra is legfeljebb közepes nedvességtartalom jellemzi.

Az előrejelzések szerint az előttünk álló hétvégén egy mediterrán ciklon hatására jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani. Péntek estétől vasárnap estig összességében többfelé hullhat 30 mm-t meghaladó csapadékmennyiség, így az elmúlt hetek csapadékos időjárása ellenére továbbra is jelentősnek mondható vízhiány mérséklődése valószínű. Ugyanakkor a hőmérséklet közel 10 fokkal visszaesik, vasárnaptól kezdve éjszakánként nem csak talajmenti fagyra kell számítani, hanem 2 m-es magasságban is 0 fok alá csökken helyenként a hőmérséklet.


Készült: 2012. október 22.