2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2012. október 8. 12:25

Hűvös idő, helyenként kisebb csapadékkal (2012. október 8.)

A múlt hét elején még sok volt felettünk a felhő, többfelé hullott csapadék, helyenként jelentős mennyiségről érkezett jelentés. Ezt követően a hét végéig általában kevés felhő, napos idő volt a meghatározó. Az előttünk álló hét végén sokfelé várható újabb eső, ezért a hónap közepére már mindenütt mérséklődik az aszály.

Hétfőn és kedden országszerte nedves, labilis levegő alakította időjárásunkat. Összességében sokfelé alakultak ki záporok, zivatarok, amelyeket helyenként felhőszakadás, jégeső kísért. Kisebb körzetekben nagy mennyiségű – 20 mm-t meghaladó – csapadék hullott. Szerdán már száraz levegő áramlott fölénk, emiatt a hajnali ködfoltok feloszlását követően szombatig alapvetően napos idő volt a jellemző. Vasárnap egy hidegfront hatására ismét megnövekedett a felhőzet, és főként a nap második felében újra egyre többfelé alakultak ki záporok, zivatarok. A hét eleji és hétvégi csapadéknak köszönhetően a talaj felső 20 cm-ének vízellátottsága általában 70-90% között változik, kisebb értékek a Tiszántúlon és a Kisalföldön fordulnak elő. Ha megnézzük a felső 50 cm nedvességi viszonyait, akkor láthatjuk, hogy többnyire 30-60% között alakul, azokon a területeken, ahol intenzívebb zivatarok alakultak ki felhőszakadással, ott lokálisan e fölötti értékek is előfordulnak, főként a délnyugati és északi határnál.

A következő napokban változékonyan alakul időjárásunk. A többször erősen megnövekvő felhőzetből a hét közepéig délen és nyugaton fordulhat elő elszórtan kisebb csapadék. Éjszaka főként az északi és keleti tájakon helyenként fagypont alá süllyedhet a hőmérséklet, foltokban köd képződhet. A jelenlegi számítások szerint a hét végén beborul az ég, és sokfelé alakul ki eső, záporeső, ezzel párhuzamosan a hónap közepére várhatóan már mindenütt mérséklődik az aszály.


Készült: 2012. október 8.