2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2014. április 8. 16:48

Hidegfront után kissé változékony, igazi áprilisi idő

A hét elejének, szinte kora nyáriasan meleg időjárását megszüntető hidegfront átvonulása után, a hét további részében az április közepének többé-kevésbé megfelelő hőmérsékleti viszonyokra számíthatunk. Bár lényegesen hidegebbek lesznek az éjszakák, a jelenlegi előrejelzések szerint nagy területen, erős fagy nem valószínű.

Gyenge, talajmenti fagy főleg a tartósabban derült, szélvédett, fagyzugos helyeken fordulhat elő, a hajnali órákban. Az esetleg szükséges fagyvédelmi beavatkozáshoz a védendő terület hőmérsékleti viszonyainak ismerete mellett hasznos lehet a nagyobb területre jellemző hőmérsékletváltozás követése, amit honlapunk „Aktuális időjárás, Tízperces mérések” oldalán közreadott friss adatok tesznek lehetővé. A hőmérsékleti-, és szélviszonyok következő órákban várható alakulását az előrejelzési oldalon, a térképes modell előrejelzések segítségével követhetjük.

Az előző hetekben az átlagosnál lényegesen kevesebb csapadék esett, a talaj felső rétegei erősen kiszáradtak. Bár nagy területen kiadós csapadékot adó, tartós, országos eső nem valószínű, kisebb eső, zápor több helyen is lehet a következő napokban. A felső, néhány cm-es talajréteg átnedvesedhet átmenetileg, a mélyebb rétegekbe azonban ebből nem jut. A talajfelszín fellazításával lassítható a föld kiszáradása.

A talajhőmérséklet napi középértéke a vetési mélységben a Dunántúl déli részén és az Alföldön a lehűlés ellenére sem csökken tartósan 10 fok alá.

Készült: 2014. április 8.