2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. szeptember 2. 14:03

Hétfőn, kedden frontos idő, egyébként szeptemberi nyár

A következő egy hét során nagyrészt száraz, meleg időre lehet számítani, de a legfrissebb számítások szerint hétfőn-kedden érkezik egy hidegfront esővel, záporokkal, zivatarokkal. A front átvonulása után gyorsan visszatér a késő nyári, meleg, száraz időjárás. A jövő eleji két napot leszámítva ideális lesz az idő a mezőgazdasági munkákhoz, a termés éréséhez, a betakarításhoz, a szürethez.

Az elmúlt napok száraz, meleg időjárása a talajt egyre jobban kiszárította. A legfölső 50 cm-es réteg nedvességtartalma 50% körül van az ország nagyobb részén, alacsonyabb értékek a délkeleti, míg magasabbak a délnyugati országrészben és az Északi-középhegység térségében vannak. A talaj kiszáradása a hét végén is folytatódni fog. A nyári idő a gyümölcsök éréséhez, a napraforgó beéréséhez, a repce vetéséhez ideális körülményeket teremtett.

Hétfőre nyugat felől egy markáns frontrendszer érkezése valószínű, mozgása a Kárpát-medence térségében bizonytalanná válik, ezért érdemes mindig az OMSZ friss előrejelzéseit nyomon követni. A legfrissebb számítások szerint többfelé hoz jelentős mennyiségű csapadékot hétfőn és kedden, de egyes modellfuttatások szerint a csapadék a Tiszántúlra már nem jut el.

A hőmérséklet ezen a két napon visszaesik, a Dunántúlon hétfőn napközben helyenként már a 20 fokot sem éri el, miközben a Tiszántúlon még marad a nyári meleg. Kedden többnyire 25 és 30 fok között valószínű a maximum, bár ebben is elég nagy a bizonytalanság. A levegő páratartalma a csapadékos napokon 90% fölé emelkedik. A szél sokfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik.

Hétfőig és szerdától azonban folyatódik a késő nyárias, napos, száraz időjárás 30 fok körüli maximumokkal. Az éjszakák azonban meglehetősen hűvösek lesznek az egyre hosszabbodó éjszakáknak köszönhetően: többnyire 10 és 15 fok között valószínű a minimum érték.

A levegő páratartalma inkább csak a front utáni eleinte nedves talaj fölött emelkedik meg jelentősebben, a legmelegebb órákban a legtöbb helyen 40% alá csökken.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. szeptember 2.