2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. június 20. 14:18

Gabona érlelő meleg, sok napsütés

Bár sokfelé esett, az előző napokban sem volt mindenütt kiadós csapadék. A legkevésbé csapadékos területeken - főként az Északi középhegység környezetében - többfelé 40% alá csökkent a talaj felső rétegeinek nedvességtartalma, az ország jelentős részén ugyanakkor továbbra sem akadályozza jelentősebb vízhiány a növények fejlődését. Ilyen körülmények között az érésben lévő gabonának egyértelműen kedvez a meleg, nagyrészt napos idő, ami az ország nagy részén jellemzőnek ígérkezik a következő napokban.

Az aktuális előrejelzések szerint június további részében az átlagosnál melegebb időjárásra, 22-e és 26-a között legtöbb helyen igazi kánikulára van kilátás. Jócskán lesz napsütés, bár korántsem mindig és mindenütt zavartalan, lesznek átmenetileg felhősebb helyek és időszakok. A gyorsan fejlődő gomolyfelhőkből főként délutánonként alakulhatnak ki záporok, zivatarok, nagy területen, tartós eső azonban nem valószínű. Gyakran igen párás, fülledt lesz a levegő, a relativ nedvesség éjszakánként sokfelé meghaladja a 90 %-ot, ami továbbra is kedvez a gombabetegségek terjedésének. A növényvédelmi munkákat ugyanakkor nem akadályozza tartósan szeles, vagy csapadékos időjárás. A szálastakarmányok betakarítása kevesebb kockázattal jár  a hosszabb száraz időszakoknak köszönhetően.

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.