2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2012. július 30. 12:38

Fülledt, meleg idő (2012. július 30.)

Napsütés, záporok, zivatarok, felhőszakadás, jégeső, szélvihar egyaránt jellemezte időjárásunkat az elmúlt héten. Jelentős mennyiségű csapadék főleg északon és nyugaton hullott. A következő napokban azonban egyre kevesebb helyen alakulnak ki záporok, zivatarok, és sok lesz a napsütés.

Az elmúlt héten folytatódott a változékony időjárás. A hét elején még az átlag körül, a hét második részében néhány fokkal az átlag felett alakult a hőmérséklet. Szinte nem múlt el nap csapadék nélkül, összességében sokfelé fordult elő eső, zápor, zivatar, sőt felhőszakadás, jégeső és viharos széllökés is kialakult. A lehullott csapadék mennyisége egyes helyeken elérte a 25-30 mm-t. A Dunántúl déli részén és északkeleten továbbra is voltak csapadékszegény területek. Hazánk nagy részén csaknem minden nap 8 órát meghaladó napsütés volt a jellemző, ez alól a Dél-Alföld jelentett kivételt. A levegő naponkénti átlaghőmérséklete általában 20 és 25 fok között alakult, keleten, északkeleten mérték a magasabb értékeket. A talajhőmérséklet is elérte a 25, 29 fokot. A talaj nedvességtartalma a felső 20 cm-es rétegben az északi és a nyugati tájakon már megközelítette a telített állapotot, sőt a felső 50 cm-es rétegben is néhol elérte a 90 százalékot. Ezektől a helyektől eltekintve a vízhiány a felső 100 cm-es rétegben jóval meghaladja a 100 mm-t.

Az előttünk álló héten csökken a záporok, zivatarok előfordulása, és sok napsütésre, erősödő nappali felmelegedésre számíthatunk, a hőmérséklet csúcsértéke a hét második felében 30, 35 fok között valószínű. Emiatt magasabb párolgás várható, és a csapadékszegény időben ismét növekszik a vízhiány.

Készült: 2012. július 30.