2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. szeptember 30. 12:17

Évszakváltás és a kinti munkákra alkalmatlan idő közeledik

Vasárnapig lényeges változás időjárásunkban nem valószínű, marad a csendes, száraz, meleg idő, így kedvezőek lesznek a feltételek a mezőgazdasági munkákhoz, a még kint lévő termés éréséhez, a betakarításhoz, a szürethez. A kinti munkákkal érdemes igyekezni, mert vasárnap nyugat felől markáns frontrendszer érkezik, mely a jelenlegi számítások szerint napokig csapadékos, szeles időjárást fog okozni, és a jövő héten érkező egyre hidegebb levegő hatására erőteljes lehűlésre is számíthatunk. Így a jövő héten a kinti munkákhoz nagyrészt alkalmatlan időre kell fölkészülni.

A szeptember bő első felének zömében nyáriasan meleg időjárása után 25-e körül a napos idő ellenére pár fokkal az átlag alatt alakult a hőmérséklet, néhol rövid ideig tartó talajmenti fagy is előfordult. A hó vége azonban ismét meleg és száraz időt hozott. Számottevő csapadék legutóbb 19-én fordult elő, de az is csak a Tiszántúlt és az ország középső és déli területeit érintette. Ennek köszönhetően a talaj az ország nagyobb részén száraz, többnyire 20-70 mm csapadék hiányzik a legfelső 50 cm-es rétegből a telítési szinthez. Ez azonban inkább csak a repcének okoz gondot, a betakarításhoz, a szürethez, az őszi vetéshez történő talajelőkészítéshez ideális a jól járható talaj. Az elmúlt napok sok napsütése pedig szépen érlelte a gyümölcsöket, a szőlőt.

Szombaton tehát még marad az eddigi meleg, száraz idő annyi változással, hogy napközben a délnyugati szél egyre nagyobb területen megélénkül, a Dunántúlon időnként meg is erősödik. Vasárnap napközben érkezik a nagy változás, amikor nyugat felől beborul, és délelőtt nyugaton, később már országszerte várható eső, zápor, helyenként zivatar. A várható csapadék mennyisége a legfrissebb számítások szerint területi átlagban nem lesz túl jelentős, hétfő estig mindössze 2 és 10 mm között valószínű. Kedden jöhet egy újabb csapadékhullám, mely jelentősebb mennyiséget (10-20 mm) is hozhat, de ennek bekövetkezése még nagyon bizonytalan. Vasárnap nyugaton már csak 20, keleten még 25 fok körül alakul a hőmérséklet, de hétfőn már csak 15-20 fok várható a legmelegebb órákban. Keddtől egészen a hét végéig pedig egy hideg örvény lesz a vendégünk, csütörtökön már napközben is csak 10 fok körül alakul a hőmérséklet. A hét második felében, végén, ha lesz derült éjszaka, akkor már nagyobb területen is kialakulhat éjszakai fagy. A levegő nedvességtartalma a jövő héten a többször csapadékos időben sokfelé tartósan 80-90% fölé emelkedik. Vasárnaptól többnyire erősen felhős időre kell készülni, jelenlegi számításaink szerint inkább csak a hétfő és a szerda lehet kissé naposabb. A szél vasárnaptól egyre jobban megerősödik, hétfőn még csak helyenként, kedden és szerdán viszont sokfelé várható viharos (60-80 km/h) északi, északnyugati szél a hideggel párhuzamosan. Ez a még fán lévő gyümölcsöknél erős hullást okozhat. Csütörtöktől gyengül majd valamit a szél ereje.

A 10-vel kezdődő hétre valószínű tendencia a csak kissé változékony, nagyrészt csendes, melegedő idő éjszakai ködfoltokkal.

Mivel olyan időjárási helyzetekben megnő az előrejelzések bizonytalansága, amikor fölöttünk, vagy a közelünkben helyezkedik el egy légörvény, kérjük fokozott figyelemmel kövesék folyamatosan frissülő előrejelzéseinket!

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. szeptember 30.