2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. augusztus 22. 16:50

Esős hét kezdet után száraz, meleg, nyári idő

A hét végén érkezett és a Kárpát-medence fölött lelassult hidegfront hétfőn még esős időt okoz, majd kedden csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék, fokozatosan melegszik a levegő, a hét végére már országszerte 30 fokos meleg valószínű, azonban csütörtökig még sokfelé szeles marad az idő. A következő napokban a talaj megszikkadása után így egyre alkalmasabb lesz az idő a mezőgazdasági munkákhoz, a termés éréséhez, annak betakarításához, a repce vetéséhez és a magágykészítéshez.

Az országos csapadék hatására sokfelé tovább nőt a talaj víztartalma az elmúlt két nap során. Szinte telített a talaj nagy területen a délnyugati országrészben, illetve Abaújban és Zemplénben. Szárazabb területek Szatmárban és a Viharsarokban vannak. Vasárnap délutánig nagyjából a Tisza vonaláig hűlt le a levegő mintegy 10 fokot, hétfőre viszont már az egész országot elárasztotta a hűvösebb légtömeg előbb heves zivatarokkal, majd tartós esővel, magas páratartalommal.

A folytatásban eltávolodik térségünktől a csapadékot okozó léghullám, kedden egyre többfelé csökken a felhőzet és kisüt a nap. Számottevő csapadék keddtől a hét végéig már nem valószínű és alapvetően napos időre lehet számítani. A szálastakarmány betakarítást érdemes ekkorra időzíteni.

Kedden sokfelé lesz erős az északi, északkeleti szél, szerdán inkább már csak a keleti országrészben várhatók erős széllökések a nappali órákban, de csütörtökön és pénteken is sokfelé élénk marad a légmozgás. Ez erősen szárítani fogja a talaj fölső rétegeit, de gyümölcshullást is okozhat az érésben lévő alma, körte, szilva, őszi és mandula fajtáknál.

A hét elején a csapadék miatt nedves lesz a növényállomány, vizes a talaj, főleg az éjszakai órákban várható magas páratartalom, majd jelentősen szárad a fölénk érkező levegő, így a napsütés, a szél hatására szerdától napközben 50% alá csökken a levegő páratartalma. Péntektől pedig már kifejezetten száraz lesz a levegő 40% alatti minimum értékekkel.

A hőmérséklet eleinte meglehetősen alacsonyan alakul, kedden még 23-28 fok között várható a maximumhőmérséklet, majd napról-napra emelkedik és a hét végén már országszerte 30 fok körül alakul. Az éjszakák azonban így augusztus végén már egyre hosszabbak, ez pedig a derült, száraz idővel párosulva erős éjszakai lehűlést okoz. A nappali nyári meleg ellenére hajnalonta sokfelé 15 fok alá csökken a hőmérséklet. A hét legvégétől válnak majd enyhébbé majd az éjszakák. A legfisebb számítások szerint a jövő hét is meleg, száraz, nyári idővel indul.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. augusztus 22.