2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. március 21. 14:09

A tavaszi munkákat tartósan nem akadályozza az időjárás

Az utolsó téli hónap és március első harmadának rendkívül csapadékos időjárása után a hónap további részében lényegesen kevesebb esett. Ennek, illetve az erősödő párolgásnak köszönhetően - a március 9-e körüli csúcspont után - közel negyedével csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, alacsonyabb lett a felső talajrétegek nedvességtartalma.

Ugyanakkor hosszú fagymentes időszak után, március 15-ét követően sokfelé fagyott hajnalban. Az Alföldön több helyen volt -3 foknál erősebb fagy, a Nyírségben nagy területen  -5 foknál alacsonyabb hőmérsékletet regisztráltak, Nyírlugoson március 20-án -9,6 fokot mértek. Ez az erős lehűlés komoly károkat okozhatott az átlagosnál lényegesen korábban virágzó mandula és sárgabarack ültetvényekben.  Az aktuális előrejelzések szerint a következő napokban még számolni kell fagyokkal, Húsvét után azonban előreláthatólag az ország túlnyomó részén már nem csökken 0 fok alá a hőmérséklet. Kiadós, országos eső továbbra sem várható, kisebb eső, záporok csak kisebb körzetekben és viszonylag rövid időre akadályozzák az időszerű munkákat. Az erősödő párolgás hatására egyre nagyobb területen javul a földek járhatósága, művelhetősége. A lemosó permetezést tartósabban akadályozó, erős, vagy viharos szél főként 24-én lehet, területi eloszlásáról, időbeli változásáról érdemes a térképes modell előrejelzések segítségével tájékozódni!

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.