2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2014. július 7. 16:58

A kánikulát megszüntető hidegfront után mozgalmas időjárás

A hét elejét jellemző kánikulát nyugaton már kedden, a hét második felében keleten is megszünteti egy hidegfront. Hatására csapadékosabbra fordul az időjárás, a hét további részében kedvezőbbek lesznek a légköri feltételek, záporok, zivatarok kialakulásához.

Az előrejelzések szerint a front a nyugati területeken mérsékli jelentősebb mértékben a meleget, keleten sokfelé a hét második felében sem csökken a sokévi átlag alá a hőmérséklet. A csapadék hatására a levegő párásabbá válik, ami kedvezőbb feltételeket teremt a gombabetegségek terjedéséhez. Az ismétlődő záporok, zivatarok azonban nemcsak az aratást nehezítik, a növényvédelmi munkákat is kockázatosabbá teszik. Felhőszakadással, jégesővel járó, hevesebb zivatarok főleg eleinte lehetnek, nagy területen jelentős mennyiségű csapadék szerdán valószínű.

Az időszerű munkák tervezéséhez, szervezéséhez az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2014. július 7.