2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2014. április 15. 07:51

A hétfői hidegfront után az átlagosnál hidegebb idő

A korábbi hónapok rendkívül enyhe időjárásának következtében a növények nagy részének fejlettségi állapota olyan, mint átlagos viszonyok között május elején. Ennek megfelelően a fagyok hatásai is olyanok lehetnek, mint a „fagyosszentek” idején. A hétfői hidegfront okozta lehűlés miatt, a jelenlegi előrejelzések szerint, főleg szerdán és csütörtökön hajnalban lehetnek fagyok az ország bizonyos részein.

Keddre virradóra csak az északkeleti és a délnyugati országrész tartósabban derült, szélvédett, fagyzugos helyein csökken fagypont közelébe a hőmérséklet. Szerdán hajnalban az Északi-középhegység völgyeiben, 2 m-es magasságban -1, -2, a talaj közelében -3, -5 fok körüli fagyok is előfordulhatnak, csütörtökön főleg a nyugati megyékben lehetnek fagypont körüli hőmérsékletek. Elsősorban ezeken a területeken lehet szükség fagyvédelmi beavatkozásokra. Ezekhez - ahogy azt korábban is ajánlottuk - hasznos lehet a nagyobb területre jellemző hőmérsékletváltozás követése, amit honlapunk „Aktuális időjárás, Tízperces mérések” oldalán közreadott friss adatok tesznek lehetővé. Természetesen ezek nem teszik feleslegessé a helyszíni méréseket.  A hőmérsékleti-, és szélviszonyok rövid távon várható alakulását az előrejelzési oldalon, a térképes modell előrejelzések segítségével követhetjük.

Az idén az áprilisi eső is „aranyat ér”, még ha az aktuális munkákat akadályozza is eseteként. A következő napokban nagy területen, kiadós csapadékot adó, tartós, országos eső nem valószínű, a hét legvégén, jövő hét elején azonban már többfelé és több alkalommal is eshet, helyenként nagyobb mennyiség is lehet.

A talajhőmérséklet napi középértéke a vetési mélységben átmenetileg 10 fok alá csökken ugyan az ország nagy részén, de az átmeneti lehűlés után, a hét végétől várhatóan ismét emelkedik.

Készült: 2014. április 14.