2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2014. április 29. 16:31

A hét végén, jövő hét elején átmeneti lehűlés

Az elmúlt napokat, heteket tartósan enyhe idő jellemezte, a hőmérséklet sokfelé legalább 3, 4 fokkal meghaladta a sokévi átlagot. Ennek a helyzetnek várhatóan egy hidegfront vet véget a hét utolsó napjaiban. Az aktuális előrejelzések tükrözik a különböző számításokban megjelenő bizonytalanságot, napról-napra módosulhatnak az újabb információk tükrében.

Az időjárás a front érkezése előtt sem lesz eseménytelen, az aktuális munkákat továbbra is zavarhatják, akadályozhatják záporok, zivatarok. Ezek pillanatnyi helyzetéről, mozgásáról honlapunk aktuális időjárás, radar oldalán lehet tájékozódni. A rövidtávon, néhány órán belül várható változások becslésére az előrejelzési oldalon található térképes modell előrejelzések nyújthatnak segítséget. A sokfelé csapadékkal, viharos széllökésekkel kísért hidegfront a hét legvégére közel 10 fokos lehűlést hoz, a jövő hét közepére azonban ismét a sokévi átlag fölé emelkedik a hőmérséklet. Az éjszakák átmenetileg hidegebbek lesznek ugyan, de nagy területen komolyabb károkat okozó fagy előreláthatólag nem lesz, legfeljebb egy-két tartósabban derült, szélvédett, fagyzugos helyen, a talaj közelében csökkenhet a hajnali órákban a fagypont alá a hőmérséklet. Mindenesetre a fagyérzékeny növényekre, kiültetett palántákra gondolva, nem árt az óvatosság, érdemes figyelemmel kísérni az előrejelzések esetleges változásait!

Az időjárás változását nyomon követhetjük mobileszközök segítségével is a mobil.met.hu honlap vagy a Meteora alkalmazás használatával.

Készült: 2014. április 29.