2024. július 20. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2024. július 18. 14:19

Mérséklődő forróság kevés csapadékkal

A tíz napja tartó forróságban többnyire csak elszórt jelleggel hoztak enyhülést záporok, de szerdán az Alföld szárazsággal küzdő területein többfelé voltak felhőszakadással is járó heves zivatarok, így ezeken a helyeken enyhült az aszály. Az előttünk álló napokban már mérséklődik a hőség, majd a kánikula átmeneti megszűnése a jövő hét közepén várható, számottevő csapadék azonban csak kevés helyen valószínű.

HungaroMet: 2024. július 15. 15:45

Tovább fokozódik az aszály

Hőség és aszály jellemző hazánkra ezekben a napokban, különösen az ország középső területein súlyos a helyzet. Sürgősen esőre lenne szükség, de erre a következő 8-10 nap során is kicsi az esély, csak elszórtan alakulhatnak ki záporok. A forróság előre láthatólag kedden tetőzik, de a hét második felében is csak pár fokos mérséklődés várható.

HungaroMet: 2024. július 11. 11:40

Egyre nagyobb területen van aszály

Különösen az ország középső területein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek sürgősen esőre lenne szüksége. Márpedig erre a következő hét végéig kicsi az esély, csak elszórt záporok alakulhatnak majd ki. A forróság pedig tovább fokozódik, mérséklődés majd a jövő hét második felében lehet.

HungaroMet: 2024. július 8. 15:05

Növekszik az aszályos területek kiterjedése

Az aratásra kedvező a száraz és meleg időjárás, azonban az ország középső területein fokozódik az aszály, és a nyári növényeknek esőre lenne szüksége. A héten kicsi a csapadék esélye, a forróság azonban szombatig csak fokozódik.

HungaroMet: 2024. július 4. 12:31

Jó arató idő

Miközben az aratásra száraz és meleg idő lenne az ideális, az ország középső területein fokozódik az aszály, és a nyári növényeknek sürgősen esőre lenne szüksége. A folytatásban újabb, ezúttal tartósabb hőhullám érkezik, csapadékra a jövő hét végéig alig van esély.

HungaroMet: 2024. július 1. 16:04

Kellene is az eső, meg nem is

A hét első napjaiban még várhatók záporok, zivatarok, ezt követően azonban jellemzően száraz, ismét egyre melegebb, az aratásra kedvező időjárás várható. A középső területeken így fokozódik a csapadékhiány és az aszály, a nyári növényeknek errefelé és az Alföldön esőre lenne szüksége a kritikusan fontos virágzás fenológiai fázisában.

HungaroMet: 2024. június 27. 14:04

Csökkenő csapadékhajlam, fokozódó meleg

Az elmúlt napok záporos, zivataros időjárása nem tett jót a még aratásra váró búzának és repcének, ugyanakkor a nyári növényeink ilyenkor igénylik a legtöbb nedvességet, és a megelőző időszakban az Alföldön már aszály volt kialakulóban. Sajnos a zivatarok néhol károkozó jégesővel és felhőszakadással is jártak. Az előttünk álló napokban ma még többfelé, de péntektől egyre kevesebb helyen hátráltatja csapadék a betakarítást.

HungaroMet: 2024. június 24. 15:28

A héten záporok zavarják az aratást

A hét végi, főleg a keleti országrészt érintő kiadós csapadék jól jött a fejlődésben lévő vegetációnak, kivéve a jéggel érintett területeket. Az aratásra azonban nem hiányzott, a termés minősége is romlik, és a betakarítást is hátráltatja. Az előttünk álló hét sem lesz optimális ebből a szempontból, ugyanis főleg a hét közepén újabb záporok, zivatarok várhatók.

HungaroMet: 2024. június 20. 14:06

Mérséklődő forróság elszórt záporokkal

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, bár a jelenlegi forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót. A kukorica és napraforgó állományok viszont mostantól igényelnék a legtöbb csapadékot, az Alföldön azonban kezd ismét nagyon kiszáradni a talaj. A hétvégén csak szórványosan lehetnek záporok, zivatarok, nagyobb területen öntöző csapadékra a jövő hét közepén van esély.

HungaroMet: 2024. június 17. 15:14

Jobbára száraz, forró hét a kalászosok érésére

Az elmúlt egy hónap záporos, zivataros időjárása véget ért, a kalászosok és a repce így már zavartalanul érhet. A nyári növények szinte országszerte alaposan megáztak, többfelé belvíz is kialakult, a meleg és napos idő ezek fejlődésére is jó hatással van. Azonban a hétre várható forróság már nem kedvező, bár addig nagy baj nincs, ameddig van nedveség a talajban.

Cikkek száma: