2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. szeptember 15. 13:20

Viszlát Vényasszonyok nyara!

Pénteken még tart a nyáriasan meleg idő, de szombattól változékonyabbra fordul az időjárás, és lehűlés veszi kezdetét. A jövő héten gyökeresen változik meg az időjárásunk és nagy mennyiségű csapadék várható.

Az elmúlt napok nyáriasan meleg időt hoztak. A hőmérséklet mintegy 4-7 fokkal haladta meg az ilyenkor szokásos értékeket. A nyáron megszokotthoz képest már jóval hosszabb éjszakák ellenére a minimumok 15 fok körül alakultak, míg délutánonként a hőmérséklet 30 fok körül, sokfelé kissé a fölött alakult. Kedden az ország középső és keleti részein zivatarok vonultak át, helyenként igen nagy csapadékot okozva, így azokon a területeken megázott a talaj, de jelentősebb vízhiányról az ország többi részén sem beszélhetünk. A meleg idő kedvező körülményeket teremtett a napraforgó betakarításához szükséges nedvességtartalom eléréséhez, a gyümölcsökben, a szőlőben az ideális cukorfok kialakulásához, a már eső előtt elvetett repce keléséhez.

Pénteken még hőmérsékletben alig lesz időjárás változás, folytatódik a nyárias idő, délután 28-30 fok körüli csúcshőmérséklettel, majd szombattól lassan visszaesik a hőmérséklet, ami hétfőn már alig haladja majd meg a 20 fokot. A minimumok pénteken és szombaton 15–18 fok körül alakulnak. A levegő nedvességtartalma éjszakánként a völgyekben, a vizes területek környezetében átmenetileg 80% fölé emelkedik, míg napközben 50%, de sokfelé 40% alá csökken majd. Alapvetően napos idő várható, inkább csak délutánonként növekszik meg időként erősebben a gomolyfelhőzet.

Jelentősebb, országos csapadék pénteken nem várható, de szombaton már változékonyabbra fordul az idő, és a Dél-Dunántúlt, Dél-Alföldet leszámítva számítani kell záporeső, zivatar kialakulására.

Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás (5-25 km/h), csak időnként várhatók élénk széllökések. A zivatarok környezetében azonban átmenetileg viharost elérő (60 km/h) szél is előfordulhat.

Vasárnapra átmenetileg megnyugszik az idő, csak kevés eséllyel fordulhat elő kisebb zápor, de hétfőtőn és kedden nagy mennyiségű csapadék fog hullani. Ezekben a napokban jelentősen visszaesik a hőmérséklet is. Hétfőn még 20 fok környékén alakul a maximum, de kedden már az ország déli területein is csak 15 fok körül lesz a legmelegebb hőmérséklet. A minimumok 12-15 fok környékén alakulnak majd. A légmozgás általában mérsékelt marad, kedden számíthatunk némi élénkülésre. Szerdától ismét számíthatunk napsütésre, és a csapadékhajlam is jelentősen csökkenni fog, de a nyárias hőmérsékletek nem térnek vissza.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


Készült: 2016. szeptember 15.