2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2012. július 23. 16:46

Változékony idő (2012. július 23.)

Az elmúlt héten szeles, hűvös, illetve kánikulai meleg időben egyaránt részünk volt. Északnyugaton, északon helyenként jelentősebb csapadék is hullott.

Az elmúlt napokban változékonyan alakult időjárásunk. A hét elején hidegfront mögötti szeles, mérsékelten meleg idő volt, bár több helyen, de általában csak kisebb csapadék hullott. A hét közepén már szárazabb levegő érkezett dél felől térségünk fölé. Gyors melegedés zajlott, csütörtökön országszerte 30 fok fölé, 31 és 36 fok közé melegedett a levegő. Pénteken és szombaton északnyugaton, északon egy a Kárpát-medence északnyugati része felett húzódó hullámzó frontrendszer hatására már jelentősen mérséklődött a meleg, és ott többfelé esett az eső, zápor, zivatar is kialakult. Még az öt nap összegzett napfénytartama is tükrözi az északnyugati, északi határvidék felhősebb időjárását Az öt napos csapadék összeg mutatja, hogy északnyugaton helyenként jelentősebb csapadék hullott, Sopron környékén a csapadék mennyisége a 40 mm-t is meghaladta, de kis körzetben délen is több volt a csapadék. Vasárnapra - a front keletre való áthelyeződésével - már a déli, délkeleti területeken is visszaesett a hőmérséklet. Az elmúlt öt nap jellemző átlaghőmérséklete, ami 19 és 22 fok között változott, a hétvégére 16 és 20 fok közé csökkent, a 20 fok csupán a fővárosban és a Balaton keleti medencéjében fordult elő.

A talaj állapotának jellemzéseként elmondható, hogy továbbra is a Balaton térségében, illetve az Alföld délkeleti részén a legnagyobb az 0-50 cm-s rétegben a vízhiány, a  felső 100 cm-s rétegből pedig több helyen 120-150 mm víz is hiányzik, a jellemző talajhőmérséklet érték pedig 21 és 25 fok közötti. 

A következő napokban is változatos lesz időjárásunk. A hét közepén ismétlődő jelleggel több helyen számíthatunk záporra, zivatarra; egy-egy hevesebb zivatarban akár felhőszakadás is lehet. A hétvégére átmenetileg azonban megnyugszik időjárásunk, sok napsütés és kánikula várható.


Készült: 2012. július. 23.