2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. november 14. 13:25

Lassan enyhül a hideg

A pénteki és szombati kiadós csapadékot okozó mediterrán ciklon már tegnap elhagyta térségünket, de a mögötte beáramló hideg levegő, még néhány napig fölöttünk marad. A hét első két napjában többnyire száraz, hideg időre van kilátás, majd szerdától egy nyugat felől érkező hullámzó frontrendszer hoz majd nedvesebb, de fokozatosan enyhébb időjárást. Így a hét elején jelentkező erősebb fagyok a hét második felére megszűnnek, és ekkor az átlagosnál melegebb, de a hétvégén ismét esős időre van kilátás.

Múlt pénteken érte el a Kárpát-medencét az a mediterrán ciklon, melynek hatására az országban sokfelé fordult téliesre az időjárás a hétvégén. A Dunántúlon és az Északi középhegységben többfelé esett havas eső illetve hó, a csapadék mennyisége a Dunától nyugatra jellemzően meghaladta a 25 mm-t, az Alföld délkeleti részén pedig a 40 mm-t is. Az újabb csapadék hatására az ország nagy részén telítettek a talajok a felső 50 cm-es rétegben, csak kevés helyen fordulnak elő az északi országrészben 80% körüli talajnedvesség értékek. A jelenlegi számítások szerint a hét végéig nem várható jelentős mennyiségű csapadék, a szerdán érkező frontrendszerből jellemzően 5 mm alatti mennyiség valószínű, így folytatható a szántás illetve a még hátralevő egyéb mezőgazdasági munkálatok. Továbbra is gondolni kell az esetleges téli-tavaszi belvíz kialakulására, annak lehetőség szerinti megelőzésére a szántás mélységének optimális megválasztásával (eketalp betegség), a felesleges csapadékot elvezető vápák, csatornák tisztán tartásával.

A folytatásban eleinte még marad a hideg idő, majd a hét közepétől fokozatos enyhülés várható. Hétfőn főként a nyugati tájakon lehet napsütésre számítani, keleten sok lesz a felhő, és elszórtan hószállingózás is előfordulhat, majd kedden országszerte több órára kisüt a nap, és sehol sem valószínű csapadék. Szerdára virradóra északnyugat felől növekszik meg a felhőzet, és szerdán borult, csapadékos időre van kilátás eleinte havazás, majd havas eső, ónos eső valószínű. A halmazállapot változás is kelet felé terjed majd. Jelentős mennyiségű csapadék azonban sehol sem valószínű. Csütörtökön is előfordulhat még gyenge eső, ónos eső, de a nap második felében felszakadozik, csökken a felhőzet. Pénteken több órára kisüt a nap, és nem valószínű csapadék, majd szombaton és vasárnap ismét sok lesz a felhő, és többfelé kell esőre számítani.

A szél a hét első felében mérsékelt marad. Pénteken hajnaltól élénkül, majd erősödik meg a délies szél eleinte a Dunántúlon, napközben helyenként a keleti országrészben is. Szombaton is sokfelé lesz élénk illetve erős a szél.

A hőmérséklet a hét elején az átlagosnál hűvösebb, a hét végén pedig melegebb lesz. Kedden hajnalban sokfelé hűl -5, -6 fokig a levegő, de északkeleten ennél hidegebb is lehet, és az esti órákban ismét fagypont alá csökken a hőmérséklet. Szerdán egész nap nem változik számottevően a hőmérséklet, reggel és este kevéssel fagypont alatt, napközben kevéssel fölötte alakul. Csütörtökön és pénteken már csak elszórtan, a hétvégén pedig egyáltalán nem várható fagy. Péntektől a legmelegebb órák hőmérséklete az ország nagy részén meghaladja a 10 fokot, délen 12-14 fok valószínű.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. november 14.