2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. október 31. 17:27

Kevés csapadékkal kezdődik a november

A hétvége illetve hétfő száraz, többnyire napos időjárása után kedden egy melegfront szakadozott felhőzete okoz felhősebb időt, szerdán pedig egy hidegfrontnak köszönhetően lehet sok felhőre, kevés csapadékra és sokfelé szeles időre számítani. Csütörtöktől szombatig csendes őszi időre van kilátás napsütéssel, hajnali fagyokkal és pára- illetve ködfoltokkal. Jelentősebb mennyiségű eső vasárnapig nem zavarja a talajmunkákat és a még hátra lévő betakarítást, ekkor egy nyugat felől érkező frontrendszer hatására csapadékos idő valószínű, de a várható mennyiség egyelőre bizonytalan.

Az elmúlt napok szeles, napos időjárása kedvezett a talajok száradásának. Múlt kedd illetve szerda hajnal óta nem hullott számottevő mennyiségű csapadék az országban, igaz akkor az északi országrész kivételével 10-40 mm esett. Így a talaj felső 20 cm-ének nedvességtartalma 85-90%, és a felső 50 cm-é is 70-95% között alakul. Jelentősebb (50-100 mm) vízhiány csak az ennél mélyebb rétegekben jelentkezik. Az őszi mélyművelés során érdemes a szántás mélyégének helyes megválasztására figyelmet fordítani az esetleges téli-tavaszi belvíz lehetőség szerinti csökkentésére, akár megelőzésére. Az elmúlt héten a hőmérséklet az ilyenkor megszokott értékek körül, kevéssel a fölött alakult, de megjelentek 2 méteres magasságban is gyenge fagyok, a talajon pedig országszerte többfelé fagypont alatt alakult a hőmérséklet. Ezzel együtt folyamatosan hűl a talaj hőmérséklete, ami 5 cm-es mélységben most 10 fok körül alakul, de a hét végére várhatóan 5-6 fok körüli értékre hűl.

A folytatásban eleinte marad a napos idő, majd kedden kissé több felhő várható, de esőre csak szerdán kell számítani. 2 mm-t meghaladó mennyiség csak az ország legdélebbi részén valószínű. A szerdai gyenge esőt okozó hidegfront mögött ismét száraz néhány nap következik változó felhőzettel, több órás napsütéssel. Szombaton a reggeli, délelőtti órákban többfelé valószínű köd. Vasárnapra erősen megnövekszik a felhőzet, és sokfelé várható csapadék. A héten átvonuló frontokhoz kötődően szerdán, majd csütörtökön is megélénkül, helyenként megerősödik a szél, majd vasárnap sokfelé erős, néhány helyen viharos szélre lehet számítani. A hőmérséklet egyelőre kevéssel az átlagos értékek fölött alakul. Kedden a fagyzugos területeken lehet fagyra számítani, majd napközben jellemzően 10-12 fokig melegszik a levegő. Szerdán átmeneti melegedés hatására, nem valószínű fagy, napközben pedig 11-16 fok körüli értékek lesznek jellemzőek, a délnyugati országrész lesz a legmelegebb. Csütörtöktől ismét lehűl az idő, ekkor elsősorban az északi, északkeleti országrészben várható fagy a 2 méteres magasságban is, majd pénteken és szombaton reggelre sokfelé hűl fagypont alá a levegő, néhol -4, -5 fok is lehet. Vasárnapra virradóra a felhős, szeles időben enyhébb lesz az éjszaka.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. október 31.