2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. november 3. 10:53

Ideje a szántásnak

Az átmeneti csendes, napos őszi idő szerdán egy hidegfrontnak köszönhetően némileg megváltozott. Több helyen megnövekedett a felhőzet, és kevés csapadék is hullott főleg a Dunántúlon, és az Alföld déli részein. Csütörtöktől szombatig csendes őszi időre van kilátás napsütéssel, hajnali fagyokkal és pára- illetve ködfoltokkal. Jelentősebb mennyiségű eső vasárnapig nem zavarja a talajmunkákat és a még hátra lévő betakarítást, ekkor egy nyugat felől érkező frontrendszer hatására csapadékos idő valószínű, jelen számításaink szerint nagy mennyiségű csapadékkal.

Az elmúlt napok szeles, napos időjárása kedvezett a talajok száradásának, és a szerdai hidegfront jelentősen nem befolyásolta azt, a csekélyebb mennyiségű csapadéknak köszönhetően. Így a talaj felső 20 cm-ének nedvességtartalma 70-80%, és a felső 50 cm-é is 60-90% között alakul. Jelentősebb (50-100 mm) vízhiány csak az ennél mélyebb rétegekben jelentkezik. Jelen állapotban a szántáshoz ideális állapotban van a talaj, amit érdemes vasárnapig elvégezni. Az őszi mélyművelés során érdemes a szántás mélyégének helyes megválasztására figyelmet fordítani az esetleges téli-tavaszi belvíz lehetőség szerinti csökkentésére, akár megelőzésére. Az elmúlt héten a hőmérséklet az ilyenkor megszokott értékek körül, kevéssel a fölött alakult, de megjelentek 2 méteres magasságban is gyenge fagyok, a talajon pedig országszerte többfelé fagypont alatt alakult a hőmérséklet. Ezzel együtt folyamatosan hűl a talaj hőmérséklete, ami 5 cm-es mélységben most 10 fok körül alakul, de a hét végére várhatóan 5-6 fok körüli értékre hűl.

A folytatásban eleinte marad a napos idő, majd szombaton már több felhő várható, de a jelentős mennyiségű esőre csak vasárnaptól kell számítani. Vasárnaptól hétfőig az egész országban várható nagyobb mennyiségű (15-25mm) csapadék, és jelen számításaink szerint hétfőn és kedden átmenetileg megnyugszik az idő, majd szerdától további csapadékhullásra kell számítani, de ennek a mennyisége egyelőre még bizonytalan.

A hőmérséklet péntek és szombat hajnalra több helyen fagypont körül alakul, de a déli országrészben is alig haladja majd meg az 1 fokot, a maximumok ezeken a napokon 8-10 fok környékén alakulnak. Vasárnaptól a csapadékkal együtt némi enyhülés is várható, az ország nagy részén 15-17 fok körül alakulnak a napi maximumok, és a sok felhőnek köszönhetően nem lesz nagy a napi hőingás sem, így a hajnali minimumok is 10 fok fölött lesznek.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. november 3.