2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. szeptember 26. 15:41

Ideális szüreti idő

Lényeges változás időjárásunkban a következő napokban nem valószínű, marad a csendes, száraz, és a hét végéig egyre melegebb, őszi idő, így kedvezőek lesznek a feltételek a mezőgazdasági munkákhoz, a még kint lévő termés éréséhez, a betakarításhoz, a szürethez.

A szeptember bő első felének zömében nyáriasan meleg időjárása után az elmúlt napokban a napos idő ellenére pár fokkal az átlag alatt alakult a hőmérséklet, néhol rövid ideig tartó talajmenti fagy is előfordult. Számottevő csapadék legutóbb 19-én fordult elő, de az is csak a Tiszántúlt és az ország középső és déli területeit érintette. Ennek köszönhetően a talaj az ország nagyobb részén száraz, többnyire 20-70 mm csapadék hiányzik a legfelső 50 cm-es rétegből a telítési szinthez. Ez azonban inkább csak a repcének okoz gondot, a betakarításhoz, a szürethez, az őszi vetéshez történő talajelőkészítéshez ideális a jól járható talaj. Az elmúlt napok sok napsütése pedig szépen érleli a gyümölcsöket, a szőlőt.

A hét végéig előttünk álló napok csak a hőmérséklet emelkedését hozzák. Az eleinte még meglehetősen hűvös éjszakák (szerdáig néhol még talajmenti fagy is lehet), a hét második felében megenyhülnek, és többnyire 10 fok körül alakul majd a minimumhőmérséklet. A maximum a jelenlegi 20 fok körüliről pár fokot emelkedik, legmelegebbnek a jelenlegi számítások szerint a szombat ígérkezik, akkor sokfelé 25 fok közeli lesz a csúcsérték. A hőmérséklet a maximumát derült időben 15 óra körül, míg minimumát 6 óra körül veszi föl az évnek ebben a szakában. Csapadék leghamarabb szombaton fordulhat elő kisebb zápor formájában, majd vasárnap már többfelé lehet kisebb eső, de ezt egyes számítások nem erősítik meg, így ez a csapadék is könnyen elmaradhat. A levegő nedvességtartalma éjszakánként sokfelé 80% fölé emelkedik, a völgyekben, a vizes területek környezetében sekély ködfoltok is kialakulhatnak a hajnali órákban. Kora délutánra a páratartalom többnyire 50% alá csökken majd. Alapvetően napos idő várható, inkább csak délutánonként növekszik meg a gomolyfelhőzet, ill. a hét végétől lehet már több felhőre számítani. Szerdáig többnyire mérsékelt marad a légmozgás (5-25 km/h), csak időnként várhatók élénk (25-35 km/h) széllökések. Csütörtöktől már sokfelé lesz élénk a nyugati, délnyugati szél, és szombaton egy közeledő frontzóna hatására a Dunántúlon már erős (30-50 km/h) széllökések is lehetnek.

A következő hétre vonatkozóan az a tendencia látszik valószínűnek, hogy pár fokot csökken a hőmérséklet, de jelentősebb eső nem ígérkezik. Átlagos, csendes, őszi idő várható tehát változó felhőzettel, néhol kisebb esővel.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. szeptember 26.