2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. november 10. 09:26

Hideg, télies időjárás

Az elmúlt napok hűvös, a Nyugat-Dunántúlon kimondottan télies időjárása után csütörtökön és pénteken átmeneti melegedés zajlik a magasban, majd szombaton egy ciklon vonul át fölöttünk, amely mögött északi áramlással vasárnap és a jövő hét elején ismét hideg, de szárazabb légtömegek érkeznek fölénk. Ezért a folytatásban a Dunántúlon már péntek délutántól, másutt szombat hajnaltól kell számottevő csapadékra - esőre, majd egyre inkább havas esőre, havazásra - számítani, de vasárnaptól száraz, hideg idő valószínű.

A hét első felében az Alföld északi része és az Északi-középhegység kivételével ismét sokfelé hullott csapadék, ami a Dunántúl magasabban fekvő tájain már hó formájában jelentkezett. A Délnyugat-Dunántúlon ismét 10 mm fölötti csapadékösszegeket regisztráltak. Az újabb csapadék hatására gyakorlatilag országszerte telített vagy 95% fölötti a talaj nedvességtartalma a felső 20 cm-en, az Alföld legdélebbi részén vannak ennél alacsonyabb értékek. Az ország nagy részén a felső 50 cm-en, de a Dunántúl délnyugati tájain valamint az ország északkeleti csücskében egészen 1 méteres mélységig telített a talaj.

Csütörtökön és az ország nagy részén még pénteken is alkalmas lesz az időjárás a sürgős munkálatok elvégzésére az újabb csapadékzóna megérkezése előtt. Érdemes fokozott figyelmet fordítani az esetleges téli-tavaszi belvíz kialakulására, annak lehetőség szerinti megelőzésére a szántás mélységének optimális megválasztásával (eketalp betegség), a fölösleges csapadékot elvezető vápák, csatornák tisztán tartásával. Csütörtökön többnyire borongós, párás időre van kilátás, de időnként elvékonyodik a felhőzet, és rövid időszakokra a nap is kisüt. Helyenként gyenge eső is előfordulhat. Éjszaka többfelé felszakadozik a felhőzet, párássá válik a levegő, foltokban köd is képződhet. Pénteken délnyugat felől egy mediterrán ciklon éri el a Kárpát-medencét, eleinte még változóan felhős lesz az ég, majd nyugat felől megvastagszik a felhőzet, és a délutáni óráktól a Dunántúlon egyre többfelé ered el az eső. Itt már a pénteki napon jelentősebb mennyiségű csapadékra van kilátás. Az éjszaka folyamán a csapadékzóna a keleti országrészre is átterjed, és a jelenlegi számítások szerint az eső mellett szombaton és vasárnapra virradó éjszaka a síkvidéki területeken is számítani lehet havas esőre, havazásra. A csapadék a keleti országrészben várhatóan vasárnap délelőtt áll el. Vasárnap csökken a felhőzet, és a jövő hét első napjaiban anticiklon alakítja időjárásunkat, változóan felhős idő várható néhány órás napsütéssel számottevő csapadék nélkül.
Szélre az előttünk álló napokban péntek délutántól kell számítani, ekkor már többfelé megélénkül, majd szombaton megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északiasra forduló szél. Vasárnap délutántól várható a szél mérséklődése.
A hőmérséklet az ilyenkor megszokott értékek alatt alakul a következő egy hétben. Pénteken és szombaton is többfelé alakul ki reggelente gyenge fagy, de vasárnaptól az ország nagy részén az éjszaka teljes időtartama alatt fagypont alá csökken a hőmérséklet, és a leghidegebb órákban -4, -6 fokig hűl le a levegő. Napközben sem várható meleg, de szombatig a déli, délkeleti tájakon még a 10 fokot is megközelítheti a hőmérséklet, majd vasárnap és a jövő hét első napjaiban a legmelegebb órákban is csak 2-5 fok valószínű.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. november 10.