2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. szeptember 8. 16:12

Folytatódik a szeptemberi nyár

A következő 6-8 napon nagyrészt száraz, nyáriasan meleg időre lehet számítani, legfeljebb a hétvégén alakulhat ki néhol rövid ideig tartó záporeső. Ideális lesz tehát az idő a mezőgazdasági munkákhoz, a termés éréséhez, a betakarításhoz, a szürethez.

Vasárnap, hétfőn és kedden országos csapadék áztatta a felső rétegeiben korábban egyre jobban kiszáradt talajt. Általában 10 és 20 mm közötti csapadék hullott, jellemzően olyan intenzitással, mely lehetővő tette a víz talajba szivárgását. A kevesebb csapadék a Budapest-Szolnok-Szeged vonal térségében fordult elő.  A lehullott eső igen jótékonyan hatott a növénykultúrák többségére, a talaj vízkészletére: a legfelső 20 cm-es réteg a legtöbb helyen teljesen átnedvesedett, de az 50 cm-es réteg nedvességtartalma is többnyire 50% fölötti. Ez a már elvetett repcére, de az ez után tervezett vetéshez történő talajelőkészítéshez is ideális feltételeket teremt.

A következő napokban alig lesz időjárás változás, folytatódik a nyárias idő, délutánonként 30 fok körüli csúcshőmérséklettel, hajnalonta 15 fok körüli minimummal. A hőmérséklet a maximumát derült időben 15, 16 óra körül, míg minimumát 5, 6 óra körül veszi föl. A levegő nedvességtartalma éjszakánként a völgyekben, a vizes területek környezetében átmenetileg 80% fölé emelkedik, míg napközben 50%, de sokfelé 40% alá csökken majd.
Jelentősebb csapadék nem várható, legfeljebb szombaton a déli és nyugati részeken, vasárnap az ország egész területén, hétfőn a déli országrészben alakulhat ki délutáni zápor, zivatar. A csapadék valószínűsége azonban alacsony, az érintett területeknek is csupán 10-20%-án várható.A talaj így folyamatosan száradni fog a következő napokban.
Alapvetően napos idő várható, inkább csak a hétvégén lehet valamivel több felhő az égen. Ez kedvező körülményeket teremt a napraforgó betakarításához szükséges nedvességtartalom eléréséhez, és a gyümölcsökben, a szőlőben pedig az ideális cukorfok kialakulásához.
Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás (5-25 km/h), csak időnként várhatók élénk széllökések. Az esetleges zivatar környezetében azonban átmenetileg viharost elérő (60 km/h) szél is előfordulhat.
Változás az időjárásban előre láthatólag majd a jövő hét végén valószínű.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. szeptember 8.