2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. október 17. 12:52

Folytatódik a sáros idő

A következő napokban is folytatódik a borongós, esős idő, csütörtöktől újabb jelentős mennyiségű csapadékkal, így napokig vizes, sáros körülményekre kell felkészülni. A hét végén van remény szárazabb, részben napos időre. A hőmérséklet nem sokat változik majd, fagyra a hét végéig nem kell számítani.

Az október elejétől tartó esős idő hatására a talaj felső rétege országszerte telített (kivételt képez az észnyugati országrész, ahol a hét végén sem hullott jelentősebb csapadék és kissé szeles, naposabb idő volt), a mélyebb rétegek azonban még bőven tudnak majd csapadékot felvenni és tárolni. A felső rétegeiben átázott talaj és az esős idő nagyban nehezíti a mezőgazdasági munkákat, a kukorica betakarítását, a magágy előkészítését, az őszi kalászosok vetését, a szüretet. A talaj hőmérséklete 5 cm mélyen jellemzően 11, 12 Celsius fok, de az északi országrészben helyenként már kevéssel 10 fok alá csökkent.

Péntekig az ország legnagyobb részén borongós, párás idő lesz a jellemző. Inkább csak kedden a déli területeken vékonyodhat el a felhőzet átmenetileg. Szerdáig csak elszórtan várható kisebb eső, szitálás (számottevő mennyiség kedd reggelig a Tiszántúlon, kedden délnyugaton alakulhat ki), majd csütörtöktől délnyugat felől egyre nagyobb területen ered el az eső. Szombat estig valószínűleg átvonul a csapadékzóna az ország fölött, jellemzően újabb 10-30 mm esőt hozva. A levegő páratartalma tartósan 80-90% körül alakul majd. A hőmérséklet hajnalban többnyire 5-10, délután 9-14 fok között valószínű. Szerdán valószínű területi átlagban a leggyengébb légmozgás, kedden és csütörtökön a délkeleti, majd pénteken már az északnyugati szél erősödhet meg időnként.
A Dunántúlon szombattól, keleten vasárnaptól van esély szárazabb, részben napos időre. A felhőzet csökkenésével a napi hőingás is erősödik: miközben a nappali maximum alig változik, néhol már talajmenti fagy is előfordulhat.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. október 17.