2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. október 3. 13:18

Esős idő nehezíti a mezőgazdasági munkákat

Az előttünk álló héten csapadékos, egyre hidegebb, szeles idő várható, mely a kiszáradt talajnak, a már kikelt repcének és a talajban lévő magoknak jól jön, de a mezőgazdasági munkákhoz, a még kint lévő termés éréséhez, a betakarításhoz, a szürethez nagyrészt alkalmatlan időre kell fölkészülni.

Szeptember az átlagosnál 2-3 fokkal melegebb, száraz (a középső országrész kis területének kivételével általában 20-30 mm kevesebb csapadék hullott az átlagnál), és napos (40-70 órával többet sütött a nap a szokásosnál) időjárást hozott. A talaj az ország nagyobb részén a hó végére kiszáradt, többnyire 20-70 mm csapadék hiányzott a legfölső 50 cm-es rétegből a telítési szinthez. A hétfő reggelre hullott csapadék azonban már az előttünk álló gyökeres változás előjele, ugyanis észak felől érkező, sarkvidéki eredetű, hideg légtömeg örvénylik majd fölöttünk napokon keresztül enyhe, nedves légtömeggel keveredve.

A hét végéig szinte minden nap számíthatunk majd esőre, záporra. A legtöbb csapadék kedden és csütörtökön valószínű, szerdán és péntektől már csak szórványosan várható kisebb mennyiség. Az egész ország területén jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás, a hét végéig összességében többnyire 10 és 20 mm között várható a jelenlegi számítások szerint. A legtöbb csapadék a Tiszántúlon és az északkeleti országrészben valószínű, arrafelé 30-40 mm is hullhat. A hőmérséklet tovább csökken, keddtől már csak 8 és 13 fok között alakul a maximum, a hét vége felé lehet 1-2 fokok enyhülés. A sok felhő és az erős szél hatására a hét első felében fagy még nem várható, de a hét vége felé, péntektől, amikor éjjel kevesebb lesz a felhő, már nagyobb területen is lehet -2, -3 fokos fagy. A levegő nedvességtartalma a többször csapadékos időben sokfelé tartósan 80-90% fölé emelkedik. Többnyire sok lesz a felhő fölöttünk, inkább csak szerdán, ill. majd péntektől számíthatunk némi napsütésre. Az északi, északnyugati szél keddtől gyakran megerősödik, kedden, szerdán és csütörtökön többfelé viharossá (60-80 km/h) fokozódik. Ez a még fán lévő gyümölcsöknél erős hullást okozhat. Péntektől gyengül majd a szél ereje.

A 10-vel kezdődő hétre valószínű tendencia a csak kissé változékony, nagyrészt csendes, átlagos hőmérsékletű idő éjszakai ködfoltokkal.

Mivel olyan időjárási helyzetekben megnő az előrejelzések bizonytalansága, amikor fölöttünk, vagy a közelünkben helyezkedik el egy légörvény, kérjük fokozott figyelemmel kövesék folyamatosan frissülő előrejelzéseinket.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. október 3.