2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. augusztus 1. 16:20

Egyre melegebb, száraz időjárás

Az elmúlt hét felhőszakadásos időjárását a hét legvégén egy hidegfront zárta le, amely a keleti országrészbe már csak kevés csapadékot hozott. A jelentős, de területileg rendkívül szeszélyesen eloszló csapadék a legtöbb helyen nem engedte a talajt megszikkadni, az sokfelé vizes, sőt pangó vízfoltok is előfordulnak. A sok és heves esőtől a talaj erősen tömörödött. A bőséges vízellátottság és a várható száraz, meleg idő kedvező körülményeket teremt majd a növények fejlődéséhez, a termésképződéshez, a gyümölcsök éréséhez, a talaj szikkadása után a gépi munkák végzéséhez, de egyúttal a gyomok növekedéséhez is.

Kedden és szerdán néhol még előfordulhat futó zápor, de számottevő csapadék a hét végéig már nem valószínű. Szombaton közelít nyugat felől majd egy hidegfront, de mozgása a jelenlegi számítások szerint még nagyon bizonytalan.

A hőmérséklet napról-napra emelkedik majd: a kezdeti 25 fok körül csúcsértékekről a hét közepére már 30 fok köré, pénteken pedig már országszerte 30 fok fölé emelkedik, sőt  helyenként a 35 fokot is elérheti. A forró időben nagyon fontos, hogy az állatok számára mindig friss, tiszta víz és jól szellőző, árnyékos terület álljon rendelkezésre. Érdemes figyelembe venni, hogy ilyenkor a napi csúcshőmérséklet egy derült, csapadékmentes napon 15 és 17 óra között áll be.

Bár kedden és szerdán még lehetnek gomoly- és fátyolfelhők az égen, a hét nagyobb részében nagyrészt napos időre van kilátás. Éjjel és a reggeli órákban magas (főleg a hét első napjain >80%) lesz a levegő páratartalma, majd a talaj fölső rétegének száradása miatt a hét folyamán ez lassan csökken. A legmelegebb órákban 50, a hét második felében 40% alá csökken, de a növényvédelemre továbbra is fokozottan kell figyelni. A legforróbb órákban, főleg az Alföldön, átmenetileg légköri aszály is kialakulhat, melyet egyes kultúrákban a levélzet átmeneti hervadása jelezhet.

Kedden és szerdán északnyugati, északi, csütörtökön és pénteken pedig délies légmozgás lesz a jellemző, de többnyire csak élénk lökésekkel. A növényvédelmi, tápanyagpótlási munkák tervezésénél ezt kell figyelembe venni. A csak kissé szeles idő a vízzel jól ellátott nyári méhlegelőkről való hordást is segíti majd. Intenzívebb szél majd szombattól fordulhat elő.

A növényvédelmi, és egyéb aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. augusztus 1.